Een titanenstrijd waar je u tegen zegt: wie is beter, Messi of Mbappé?

De strijd tussen Messi en Mbappé: één winnaar op basis van stats

18 december om 11:00
Laatste update: 18 december om 12:31

De WK-finale tussen Argentinië en Frankrijk betekent ook een ultieme strijd tussen Lionel Messi en Kylian Mbappé. De twee aanvallers van Paris Saint-Germain zijn de grote uitblinkers van het eindtoernooi in Qatar. In aanloop naar de aanstaande climax zet VoetbalPrimeur de cijfers van de twee grootheden op een rij.

Voor zowel Messi als Mbappé staat er vanzelfsprekend ongelofelijk veel op het spel in de finale. Eerstgenoemde wil op zijn laatste WK ooit zijn langverwachte wereldbeker binnenslepen. Mbappé wil de wereldtitel juist prolongeren met Frankrijk, waarmee hij op 23-jarige leeftijd al sterk in de historieboeken van het voetbal vertegenwoordigd zou zijn. Dit WK hebben de twee de wereld alweer meerdere keren verbaasd, maar wie kan de beste statistieken overleggen?

Goals en assists
We beginnen met de simpelste maar belangrijkste statistiek: goals. Voor zowel Messi als Mbappé staat de teller nu op vijf stuks dit WK. Het is in ieder geval duidelijk dat de spelers van PSG dus de belangrijkste kanshebbers zijn op de gouden schoen in Qatar. Ook belangrijk om te vermelden: Mbappé heeft minder minuten gespeeld op dit WK dan Messi. Daarnaast maakte Messi drie van zijn vijf treffers vanaf de strafschopstip, Mbappé produceerde al zijn treffers vanuit open spel. Daardoor is de man uit Parijs net wat beter op dit vlak.

Op assists wint Messi het dan weer nipt van Mbappé: de Argentijn heeft er drie op zijn naam staan, de Fransman twee. Messi’s assists tegen Oranje en Kroatië waren werkelijk geniaal, terwijl Mbappé pech had tegen Marokko: hij leverde geweldig voorbereidend werk, maar dat werd niet als assist geteld, doordat de bal via een Marokkaans been bij doelpuntenmaker Randal Kolo Muani terechtkwam.

Expected goals en schoten
Voordat we in deze statistieken van de aanvallers duiken, beschrijven we kort de definitie van expected goals (xG). Als een speler een xG van 2,5 heeft, dan zou hij normaal gesproken twee à drie keer scoren. Voor Messi staat de xG-teller op 4,75, bij Mbappé is dat 3,46. Beide spelers hebben in werkelijkheid meer gescoord dan verwacht werd door de computer. Mbappé was nog wat effectiever dan Messi, maar de linkspoot dan weer meer grote kansen gecreëerd voor zijn land. Messi heeft wel meerdere penalty’s genomen en ook meer gespeeld dan Mbappé, wat hem uiteraard een voordeel geeft. Messi heeft overigens minder grote kansen gemist dan zijn Franse collega: drie tegenover vijf op dit WK.

Qua schoten per wedstrijd ligt het dicht bij elkaar. De Zuid-Amerikaan schiet gemiddeld 4,5 keer in een duel in Qatar, Mbappé 4,2 keer. De pogingen van Messi belandden daarnaast vaker tussen de palen. Messi wint het in deze categorie dus van Mbappé, al is de voormalig winnaar van de Golden Boy met de omstandigheden in het nadeel.

Dribbels en passes
Met hun dribbels blinken Messi en Mbappé allebei uit dit WK, waardoor het interessant is om hun cijfers naast elkaar te leggen. De captain van de Argentijnen wist zestig procent van zijn dribbels succesvol af te ronden. Mbappé dribbelde gemiddeld wat vaker per wedstrijd, maar dat ging ook vaker mis: de rappe aanvaller heeft een succespercentage van 54 procent. De twee lijden daarnaast gemiddeld even vaak balverlies in een wedstrijd op dit WK, al heeft Messi fors meer balcontacten per duel. Ook worden er per wedstrijd veel meer overtredingen gemaakt op Messi (3,3) dan op Mbappé (1,2). De man uit Rosario is hier dus de magere winnaar.

Waar de sterren elkaar niet veel ontlopen met dribbelen, is Messi wel de duidelijk de winnaar bij het passen. De zevenvoudig winnaar van de Ballon d’Or staat bekend om zijn kwaliteiten op dit vlak en dat blijkt ook uit de statistieken. Messi wint het van Mbappé met het geven van key passes, passnauwkeurigheid en het creëren van grote kansen met passes.

Meeverdedigen
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Messi en Mbappé hebben de meeste kilometers gewandeld van alle spelers op dit WK. Eerstgenoemde wandelde al ruim dertig kilometer op dit toernooi, Mbappé staat op ruim 22 kilometer. In defensief opzicht dragen de twee finalisten dus niet veel bij, zo wijzen andere statistieken ook uit. Vooral Messi en ook Mbappé lijkt echter wel bereid om meer mee te verdedigen dan bij hun club PSG.

Conclusie
Eén ding is zeker: op basis van statistieken ontlopen Messi en Mbappé niet veel. De linkspoot komt als winnaar uit de strijd bij de passes, assists, expected goals en schoten, maar dat scheelt dus niet veel. Mbappé doet het net wat beter met zijn goals en verdedigende arbeid. Zoals eerder benoemd zijn de omstandigheden wel in het nadeel van Mbappé: de buitenspeler kreeg rust in het laatste Franse groepsduel met Tunesië, waardoor hij minder kans had om zijn moyennes op te krikken.

Al met al komt Messi dus als winnaar uit de strijd in deze statistiekenbattle, maar overtuigend wint de dribbelaar niet van zijn teamgenoot. De battle gaat zondag om 16.00 uur pas echt van start in Doha: dan begint de WK-finale. Degene die na het laatste fluitsignaal met de wereldbeker staat, mag zich de echte winnaar van de battle noemen.