'FIFA krijgt veeg uit de pan na besluit Infantino'

FIFA krijgt veeg uit de pan na omstreden besluit: 'Eenzijdige beslissingen'

17 december om 07:53
Laatste update: 17 december om 09:54

De FIFA heeft geen vrienden gemaakt bij het World Leagues Forum (WLF). De verzameling van meer dan veertig professionele voetbalcompetities staat niet de springen op onder meer de uitbreiding van het WK voor clubs.

FIFA-voorzitter Gianni Infantino stelde vrijdag in Qatar de toekomstplannen van de FIFA voor. Het WK clubs zal vanaf 2025 niet meer met zeven clubs, maar 32 teams worden gespeeld. Ook wil de FIFA in de toekomst de interlandperiodes gebruiken om mini-toernooien te organiseren met landen uit allerlei continenten. Dit komt bij de uitbreiding van het aantal deelnemers aan het WK. In Qatar waren er nog 32 landen actief op het toernooi. Het WK 2026 zal met 48 landen worden afgewerkt.

Het WLF zit op dit alles niet te wachten en kwam vrijdag met een persbericht naar buiten. Daarin neemt het de FIFA op de hak. 'Deze beslissingen zijn eenzijdig genomen zonder overleg, laat staan overeenstemming, met degenen die er rechtstreeks door worden beïnvloed: de competities, hun aangesloten clubs, de spelers en fans', zo klinkt het. 

'Aangezien de kalender al overbelast is, met langdurige binnenlandse clubcompetities en steeds groter wordende internationale competities, creëert de beslissing van de FIFA het risico van overbelaste wedstrijden, meer blessures van spelers en een verstoring van het concurrentie-evenwicht. We zouden van de FIFA moeten verwachten dat het een omgeving creeërt voor een complementair evenwicht tussen binnenlands en internationaal voetbal, ten voordele van het spel.'