Messi Beste Speler van het WK, Mbappé wint Gouden Schoen

Unieke prestatie Messi, twee ploeggenoten en Mbappé in de prijzen

18 december om 20:07

Lionel Messi is uitgeroepen tot Beste Speler van het WK in Qatar. De 35-jarige aanvaller, die zondag met Argentinië beslag legde op de wereldtitel, treedt in de voetsporen van Luka Modric.

De Kroaat won de prijs vier jaar geleden, nadat Kroatië in de finale met 4-2 verloor van Frankrijk. Messi pakt de prijs voor de tweede keer in zijn loopbaan en is daarmee de eerste speler ooit. Ook in 2014 werd hij, na de verloren finale tegen Duitsland (1-0) gekroond tot Beste Speler van het WK. Mbappé en Modric moeten Messi dit WK voor zich dulden. 

Emiliano Martínez is uitgeroepen tot Beste Keeper van het WK. De Argentijn onderscheidde zich in de strafschoppenseries tegen Oranje en Frankrijk. Martínez had forse concurrentie van Dominik Livakovic (Kroatië) en Yassine Bounou, maar de Aston Villa-goalie trekt aan het langste eind. De doelman viert zijn uitreiking op een bijzondere manier, getuige de tv-beelden.

Naast Messi en Martínez valt ook Enzo Fernández in de prijzen. De 21-jarige middenvelder is verkozen tot Talent van het WK. Hij volgt Mbappé op, die de prijs in 2018 pakte. De Fransman komt niet meer in aanmerking voor de uitverkiezing, aangezien de maximum leeftijd 21 is. Hoewel Mbappé de wereldtitel niet wist te grijpen, valt hij wel in de prijzen. Hij pakt de Gouden Schoen, na acht treffers op het WK. De laatste keer dat Frankrijk de Gouden Schoen mee huiswaarts nam, was tijdens het WK 1958, toen Just Fontaine dertien keer scoorde op het WK in Zweden.