'Messi is de allergrootste, wat een geweldig einde voor hem'

Messi evenaart Maradona: 'Hij is de allergrootste, wat een geweldig einde'

18 december 2022 om 19:12

Lionel Messi is in de voetsporen van Diego Maradona getreden, zo luidt de conclusie bij de NOS. De 35-jarige ster leidde Argentinië zondag naar de wereldtitel door Frankrijk in de finale na strafschoppen te verslaan.

Van der Vaart gunt het Messi van harte. "Dik en dikverdiend. Hij is de allergrootste. Kippenvel, ook hoe hij die penalty binnen schiet. Als hij de bal heeft ziet het er zo makkelijk uit en voor anderen lijkt het heel ingewikkeld. Wat een finale en wat een geweldig einde voor hem."

Edwin Winkels weet dat de druk immens was voor Messi. "Hij verloor drie finales na strafschoppen in de Copa América. Een oud-bondscoach van Argentinië, Alejandro Sabella, zei: niemand van ons kan zich voorstellen hoe het is om Messi te zijn, de druk die wij als land op hem leggen sinds Maradona. En dat elk WK weer. Andere spelers zeiden dat ook: wij waren zenuwachtig voor een finale, kun je nagaan Messi. Dat is echt niet te doen als je de druk van dat voetbalgekke land op je weet."

"Dat hij nu op zijn vijfde WK, op zijn 35e deze prijs pakt...", vervolgt de Zuid Amerika-kenner, die wijst op een veelgehoord liedje van de Argentijnse fans in Qatar. "Dat gaat als volgt: Ik ben in Argentinië geboren, het land van Diego en Lionel. Hij werd dus al op gelijke hoogte met Maradona gezet, maar dat zal na vandaag definitief zo zijn."

"De Messi-sceptici die er zijn, zeiden altijd dat hij niet zo groot als Maradona zou zijn, totdat hij de wereldtitel wint. Voor zo'n groot idool als Maradona heb je bijna geen opvolger. Wij hebben dat niet voor Cruijff, maar zij nu wel voor hem. Het is Messi gelukt", besluit Winkels.