Voortbestaan van Vitesse in gevaar

19 februari 2008 om 23:24

Vitesse meldt op de officiële website dat de gemeente Arnhem niet wenst mee te werken aan een schuldsanering van de Arnhemse club. De club heeft momenteel een negatief eigen vermogen van 27 miljoen euro dat voornamelijk bestaat uit langlopende leningen.

De Arnhemse club deed vervolgens een poging om met de crediteuren een akkoord te bereiken terzake het saneren van de schuldenlast. Tegenover de medewerking van zestig crediteuren staat nu dus de weigering van de gemeente Arnhem.

Paul van der Kraan liet weten zeer teleurgesteld te zijn in de afwijzing van de gemeente ten aanzien van de sanering.?Wij hadden tot dinsdagmiddag goede hoop dat ook de gemeente Arnhem mee zou werken aan een vrijwillig akkoord. Zevenennegentig procent van de crediteuren is immers al akkoord. In onze ogen hebben wij de afgelopen jaren een aantal acceptabele oplossingsrichtingen aangedragen die de gemeente Arnhem een uitweg zonder gezichtsverlies boden. De gemeente bleef echter hangen in het aanbod de achtergestelde lening van ? 6,5 miljoen naar een marktconforme rente met boetevrije aflossing om te zetten", aldus de algemeen directeur van Vitesse op de officiële website.

De openstaande schulden staan een sportieve toekomst voor de club in de weg, aldus de mening van de Algemeen directeur.
"Wanneer de ommelanden van Gelredome in de toekomst geld zouden opbrengen, zou de gemeente eventueel bereid zijn over vermindering van de lening te praten. Dit standpunt is voor Vitesse een gepasseerd station. Dit aangezien wij niets hebben aan een open einde voor wat betreft de geldlening. Bovendien doet dit geen recht aan de positie van de overige crediteuren. Bij een schuldsanering geldt immers: gelijke monniken, gelijke kappen. Daarnaast is het van belang dat alle schulden uit het verleden volledig worden gesaneerd, anders kan Vitesse nog geen nieuwe start maken.?

De voorzitter van het stichtings-bestuur Vitesse Arnhem uitte ook kritiek op de genomen beslissing van de gemeente. ?Vitesse heeft nooit een cent van de gemeente Arnhem gekregen. De gemeente heeft Gelredome en ommelanden in november 2003 voor ? 30 miljoen gekocht. Er is toen afgesproken dat het reddingsplan budgettair neutraal zou moeten verlopen. Dit betekent dus dat de gemeente aan deze transactie niet hoeft te verdienen ten koste van een noodlijdende club", aldus Kees Bakker.

"Een opbrengst van ? 30 miljoen behoort tot de mogelijkheden. Dit had zelfs al kunnen gebeuren bij de verkoop van het stadion, want er waren twee bedrijven die, onder voorwaarde van zeggenschap over de stichting Gelredome, bereid waren ? 24 miljoen voor het stadion te betalen. De gemeente Arnhem, die samen met de provincie Gelderland het bestuur van de stichting Gelredome vormt, heeft dit niet kunnen realiseren.?

Lees meer over:

Deel via