Feyenoord haalt opgelucht adem na bizarre bekerthriller en gaat door na penalty's

08-02-2023 23:44 Laatste update: 23:49
440

Feyenoord heeft zich na 120 bizarre minuten en een penaltyserie geplaatst voor de kwartfinale van de KNVB Beker. In eigen huis leken de Rotterdammers tegen NEC dood en begraven, maar ze wisten nog een verlenging uit het vuur te slepen. Daarin gebeurde er ook weer enorm veel, maar de beslissing in de ware bekerthriller viel dus pas na strafschoppen.

In De Kuip wilde Feyenoord zich verzekeren van de kwartfinale van de KNVB Beker. Toch koos trainer Arne Slot ervoor om de bezem door zijn opstelling te halen. Daardoor kregen onder meer Mohamed Taabouni, Danilo en Oussama Idrissi de kans in de basis. Feyenoord had de wedstrijd in de eerste helft echter niet onder controle. Het spel golfde namelijk op en neer, waardoor beide goals onder vuur werden genomen.

Na iets meer dan een half uur spelen was het even muisstil in De Kuip, waar de lege plekken goed zichtbaar waren. Na een schitterende pass van Oussama Tannane wist Calvin Verdonk de bal achter Timon Wellenreuther te werken: 0-1. Daarna rook NEC bloed. De bezoekers bleven de aanval zoeken en met succes: vlak voor rust verdubbelde Pedro Marques de marge zelfs.

Feyenoord moest de kleedkamer dus met kopzorgen opzoeken. Slot besloot dan ook in te grijpen: direct na rust kwamen Santiago Gimenez en Quinten Timber het veld in. Met de twee oogde Feyenoord een stuk gretiger, terwijl het ook steeds gevaarlijker werd. NEC kreeg tussendoor ook zijn momenten, maar bekerkeeper Branderhorst moest hard aan het werk om de thuisploeg van het scoren af te houden.

De goalie redde twee keer knap op pogingen van Gimenez, terwijl Geertruida van dichtbij ook stuitte op Branderhorst. Ondertussen tikte de tijd weg, maar Feyenoord bleef het proberen. Dat leverde nog het nodige spektakel op in de slotfase. Oud-Feyenoorder Philippe Sandler stopte een schot met zijn arm, waardoor hij rood kreeg en Feyenoord mocht aanleggen vanaf elf meter. Aanvoerder Orkun Kökcü maakte zo de 1-2, waardoor het enorm spannend werd.

Het Feyenoord-publiek ging er nog even helemaal achterstaan en dat gaf Feyenoord vleugels: niet veel later viel zelfs de 2-2 nog. Invaller Igor Paixão trof doel, waardoor De Kuip ontplofte. Feyenoord zette daarna nog aan voor de winnende treffer, maar Branderhorst verrichtte weer een aantal ongelofelijke reddingen.  Daardoor moest de Eredivisie-koploper moest met een man meer gaan verlengen.

Het spektakelstuk ging gewoon verder in de verlenging. Eerst verrichtte Branderhorst nog wat reddingen en na een minuut of zes kwam NEC tot ieders verbazing weer op voorsprong. Jordy Bruijn frommelde de bal in het doel. Het antwoord van Feyenoord volgde nog geen minuut later, toen Gimenez de bal achter Branderhorst kopte. Daardoor stond het na 105 minuten 3-3.

In het laatste deel van de verlenging zakte NEC nog verder in, terwijl Feyenoord iets geduldiger zocht naar de winnende treffer. In de 115de minuut kwam de bal voor de voeten van Javairô Dilrosun. De aanvaller aarzelde niet en kegelde geweldig raak: 4-3. Daarmee leek de bekerwedstrijd eindelijk beslist, maar niets was minder waar. Een minuut later maakte opnieuw Bruijn de chaos compleet, door de gelijkmaker binnen te tikken. Een penaltyserie moest de bekerthriller daardoor beslissen.

De spanning was uiteraard om te snijden tijdens de penalty's, maar Branderhorst kon zijn absolute hoofdrol niet doortrekken: Feyenoord nam de strafschoppen beter en gaat daardoor naar de kwartfinale van de beker. Ilias Bronkhorst werd de enige NEC'er die miste. Zaterdagavond weet Feyenoord wie de volgende tegenstander wordt in het toernooi.