Sparta blijft in het spoor van topploegen, Go Ahead baalt van penaltymoment

12-02-2023 14:13 Laatste update: 14:15
39

Sparta blijft knap in het spoor van de topploegen in de Eredivisie. De Rotterdammers waren zondag met 2-1 te sterk voor Go Ahead Eagles en maakten daarmee een einde aan een reeks van drie gelijke spelen op rij.

Sparta schoot voor eigen publiek uit de startblokken. Go Ahead-verdediger Jamal Amofa tastte helemaal mis bij een voorzet van Kitolano, waarna Mats Deijl vergat om rekening te houden met Vito van Crooij. De buitenspeler kon daardoor eenvoudig zijn achtste van het seizoen binnentikken in de vierde minuut. Het was een droomstart voor de thuisploeg, die niet veel later bijna opnieuw profiteerde toen Go Ahead niet op stond te letten. Tobias Lauritsen schoot echter over.

Het voortvarende begin op Het Kasteel kreeg daarna niet echt een vervolg. Nick Olij voorkwam na een klein halfuur wel dat Gerrit Nauber met het hoofd gelijk maakte. De Deventenaren drongen wel iets meer aan en meenden vijf minuten voor rust recht te hebben op een strafschop, toen Bobby Adekanye werd geraakt door Dirk Abels. Scheidsrechter Jeroen Manschot en de VAR wuifden de protesten echter weg. Lauritsen was vervolgens nog dicht bij de 2-0, maar al met al was het een tamme eerste helft.

Na de onderbreking wist Sparta bijna weer uit de startblokken te schieten. Een steekpass van Verschueren sneed door de defensie van Go Ahead, maar Nauber was bij de les. De Rotterdammers lieten zich aan de andere kant na 53 minuten zelf verrassen. Finn Stokkers krulde de bal na een vlotte aanval achter Olij, die daardoor niet voor de elfde keer dit seizoen de nul wist te houden.

Lang kon Go Ahead niet genieten van de gelijkmaker. Lauritsen timede perfect op een voorzet van Namli en knikte raak. In het restant gingen de bezoekers op zoek naar een nieuwe comeback, maar ze hadden moeite om een gaatje te vinden. De beste kansen waren duidelijk voor Sparta, dat op zijn beurt verzuimde om het duel in het slot te gooien. Zo raakte Kitolano tien minuten voor tijd de binnenkant van de paal. Op de zege viel uiteindelijk desondanks weinig af te dingen.

Sparta komt op gelijke hoogte met nummer vijf FC Twente. Go Ahead blijft steken op plek twaalf.