AZ komt met de schrik vrij: Cambuur nipt verslagen

AZ haalt opgelucht adem na spannende slotfase en verslaat Cambuur

25 februari om 21:58
Laatste update: 25 februari om 22:03

AZ heeft zich een week na de nederlaag bij Feyenoord herpakt, maar van harte ging het niet. De ploeg van coach Pascal Jansen haalde opgelucht adem na een spannende slotfase en won met 2-1 van SC Cambuur.

AZ nam in eigen huis meteen het initiatief, maar kansen leverde dat in de openingsfase niet op. Cambuur nam zelfs vaker het Alkmaarse doel onder vuur dan andersom. Vijf minuten voor rust was het echter dan toch raak voor de thuisploeg. Vangelis Pavlidis brak de saaie wedstrijd open. De Griekse spits schoot van afstand en doelman Robbin Ruiter stond op het verkeerde been: 1-0. Het is zijn elfde goal in de Eredivisie dit seizoen.

In de tweede helft moest het duel heel even worden stilgelegd, omdat de fanatieke AZ-fans vuurwerk op het veld gooiden. Zij lieten de eerste helft aan zich voorbij gaan, omdat ze protesteerden tegen opgelegde stadionverboden. De Alkmaarders gingen daarna op zoek naar een tweede treffer. Jesper Karlsson dacht twintig minuten voor tijd te profiteren van een flinke miscommunicatie tussen Ruiter en zijn verdedigers. De Zweed schoof de bal in het lege doel, maar hij nam de bal mee met de hand. De VAR zette daardoor een streep door het feestje.

Niet veel later kon AZ wél juichen. Uit een hoekschop schoot Wouter Goes van dichtbij raak. Voor de jonge verdediger zijn eerste Eredivisie-doelpunt. AZ leek het duel daarna eenvoudig uit te kunnen spelen, maar vijf minuten voor tijd ging de bal op de stip. Pantelis Hatzidiakos beging een overtreding op Balk. Björn Johnsen benutte het buitenkansje en bracht de spanning terug.

Het werd nog billenknijpen voor de Alkmaarse supporters. Johnsen schoot uit de draai maar net naast en Balk dacht even de 2-2 te hebben gemaakt. De grensrechter had echter al gevlagd. Jamie Jacobs had zijn oude club heel veel pijn kunnen doen in de slotseconden, maar miste de grote kans. AZ haalde zodoende opgelucht adem, terwijl Mees Hoedemakers nog zijn tweede gele kaart kreeg.

Door de moeizame zege brengt AZ de achterstand op koploper Feyenoord in ieder geval tijdelijk terug tot twee punten. Voor Cambuur zijn de druiven zuur: de hekkensluiter heeft vier punten minder dan FC Groningen en FC Emmen.