Familie ziet vooruitgang Nouri: "Echt een immens verschil"

Familie Nouri: 'Abdelhak laat door een klein luikje nu wel iets van zich horen'

7 maart om 07:22

Het gaat 'binnen de situatie' een stuk beter met Abdelhak Nouri, zo zegt zijn broer Abderrahim Nouri tegenover Ajax Life. Het is inmiddels bijna zes jaar geleden dat de oud-speler van Ajax blijvende hersenschade opliep tijdens een oefenduel met Werder Bremen in Oostenrijk.

Volgens zijn broer was vooral de beginfase in het ziekenhuis en in de verpleeghuizen zwaar. "Sinds Abdelhak in een thuissituatie leeft, is hij zich bewust van waar hij zich bevindt. Hij is stabieler, rustiger. Eerst hield hij zijn voedsel niet binnen, maar sinds hij min of meer thuis is, is dat geen probleem meer. Hij is aardig op gewicht, meer helder en krijgt meer mee", stelt Abderrahim.

Ook de communicatie tussen Nouri en zijn familie is verbeterd. "Naarmate het steeds beter met hem ging, herkenden we bepaalde dingen. Bijvoorbeeld als hij pijn had of anders wilde liggen. We stelden Abdelhak vragen. Als hij een vraag met 'ja' wilde beantwoorden, moest hij zijn wenkbrauwen bewegen en bij 'nee' moest hij niets doen. Dat testten we natuurlijk. Dat was bizar! Ik kreeg overal kippenvel, zo mooi."

Hoewel de voormalig spelmaker vooruitgang boekt, heerst er nog veel verdriet bij zijn familie. "Het doet ons als familie natuurlijk veel pijn, omdat hij vastzit in een situatie. Maar Abdelhak laat door een klein luikje nu wel iets van zich horen. Het doet ons goed dat hij ons hoort en begrijpt. En andersom. We horen hem, begrijpen hem en zijn bij hem. Hij hoeft zich geen zorgen te maken."

Volgens Abderrahim zijn mensen die de inmiddels 25-jarige Nouri langere tijd niet hebben gezien positief verrast. "Hij heeft weer wat huidskleur, is alert, lacht als we grappen maken of wordt emotioneel als we herinneringen ophalen. Ja, dat is echt een immens verschil met het begin."