Schreuder mogelijk terug bij Club Brugge

'Nuchtere en droge' Schreuder staat voor rentree: 'Veel slechter kan het niet'

8 maart om 14:00

In België wordt positief naar een eventuele terugkeer van Alfred Schreuder bij Club Brugge gekeken. De vijftigjarige trainer moet de opvolger worden van Scott Parker, die na de 5-1 nederlaag tegen Benfica klaar is. VoetbalPrimeur laat zich bijpraten door Daan Slingers, hoofdredacteur van de Belgische editie.

Parker stond de voorbije weken al onder zware hoogspanning. De harde Champions League-nederlaag is hem fataal geworden, al heeft Club Brugge officieel nog niets gecommuniceerd. Volgens Belgische media staat Schreuder klaar om de Engelsman op te volgen. Tussen januari en juli 2022 was de voormalig Ajax-trainer al eindverantwoordelijk bij Club en in dat halfjaar pakte hij de Belgische landstitel.

Hoe wordt er in België gereageerd op de mogelijke rentree van Schreuder?
"Hij is de juiste man op de juiste plaats, klinkt het in de Belgische media. Dat is best bijzonder, want zo spectaculair en goed was het onder Schreuder vorig jaar niet. Tuurlijk, Club werd kampioen, maar dat kwam zeker ook door falen van de concurrentie", vertelt Slingers.

"De belangrijkste reden dat men zo positief is, is omdat Parker het de voorbije weken echt verschrikkelijk deed. Het is erg voor de Engelsman om te zeggen, maar veel slechter kan niet."

Waarom is Schreuder de belangrijkste kandidaat?
"Misschien moeten we spreken van de enige kandidaat. De gedroomde kandidaat lijkt mij Michel Preud'homme, maar die woont op Tenerife. De zon in Tenerife is aangenamer dan de donkere wolken boven Brugge. Genieten van een welverdiend pensioen moet ook gebeuren."

"Tweeënhalve maand geleden moest Club ook al een nieuwe trainer aanstellen. Toen kwam Parker als beste uit de bus. Niet gek, de grote namen in het trainersgilde komen niet naar België. De nieuwe trainer moet puin ruimen. Schreuder de ideale kandidaat? Het is voor beide partijen een handige keuze. Club kan zeggen dat het zijn kampioenenmaker terughaalt en Schreuder kan na het debacle bij Ajax aan eerherstel werken."

Wat treft Schreuder aan bij Club Brugge?
"De spelersgroep zit momenteel in een dal. Dat is niet verwonderlijk na al die slechte resultaten. In principe heeft Club de beste selectie van het land, maar de abc'tjes waren de laatste weken ver te zoeken. De steunpilaren spelen onder hun niveau. In die zin kan het met een nieuwe trainer alleen maar beter gaan."

Welke zaken moet Schreuder direct aanpakken?
"Om te beginnen: iedereen op de juiste plek zetten. Tegen Benfica vond Parker het bijvoorbeeld een goed idee om een echte buitenspeler (Tajon Buchanan, red.)  centraal op het middenveld te zetten. Dat liep niet goed af."

"En hij moet vertrouwen terugbrengen bij de spelers. Een voorbeeld: Club haalde in de zomer Roman Yaremchuk voor achttien miljoen euro, maar die jongen heeft nog geen bal goed geraakt."

Waarom gleed Club Brugge onder Parker zo ver weg en waarom kan Schreuder het tij keren?
"Parker had nul feeling met de Belgische competitie. Ik denk dat hij zes maanden geleden nog nooit van Club Brugge had gehoord. Dat Parker netjes gekleed was, was haast het enige compliment dat hij kreeg in de Belgische media. Ik vrees dat Club niet veel andere opties dan Schreuder heeft."

Welke indruk heeft Schreuder gedurende zijn halfjaar bij Club Brugge achtergelaten in België?
"Schreuder was heel nuchter en droog. In België liet hij zich nooit betrappen op grootspraak. Met de beste selectie van het land werd hij met een behouden speelstijl kampioen. Schreuder stond niet voor aanvallend voetbal, maar hè: een winnende coach heeft gelijk."

"Club kan wel wat overwinningen gebruiken. Na twee zeges in twaalf wedstrijden is dit het ideale moment om in te stappen."