Algeheel verbod op uitsupporters dreigt: 'De maat is gewoon vol'

Algeheel verbod op uitsupporters dreigt: 'De maat is gewoon vol'

Gisteren, 07:32 Laatste update: 21:16
347

Het wordt steeds realistischer dat duels in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie zonder uitsupporters gespeeld gaan worden. Politievakbond NPB waarschuwt in het Algemeen Dagblad dat een algeheel verbod op uitpubliek 'heel dichtbij' is.

Dat fans van bezoekende clubs de laatste tijd vaker geweerd worden, lijkt geen toeval. Burgemeesters maakten begin dit jaar al bekend dat ze sneller collectieve straffen zullen uitdelen. Sybrand Bruma van Leeuwarden ging het verst: bij SC Cambuur zijn de rest van het seizoen geen uitfans meer welkom.

Burgemeesters geven daarmee gehoor aan een oproep van de Nederlandse Politiebond. "Nu het einde van het seizoen nadert, merk je dat de spanning toeneemt en niet alle supporters hun emoties de baas zijn. Er hoeft nog maar een paar keer wat te gebeuren, en dan kun je niet anders dan het structureel zonder uit-supporters doen", stelt voorzitter Jan Struijs in het AD. "Ik zeg dat niet graag, want ik ben een groot voetballiefhebber. Maar de grens is echt in zicht."

Het liep vorige maand helemaal uit de hand tijdens de Friese derby. Eerst bekogelden hooligans van Cambuur en Heerenveen elkaar met onder meer stukken beton, maar ook agenten moesten het ontgelden. Een paard raakte gewond door een steen. Relschoppers van de Leeuwarders vernielden bovendien politiewagens. Onder meer door die uitspatting begeleidt de politie in Noord-Nederland voorlopig geen fans van Cambuur en FC Groningen naar uitduels. Verder waren onder meer FC Utrecht-supporters niet welkom tegen Vitesse en de ADO Den Haag-aanhang mocht niet bij het duel met FC Den Bosch zijn.

Hoewel clubs en KNVB fel protesteren tegen een collectief verbod op uitsupporters, ziet de politie geen andere oplossing. Dat komt mede door de staat van het korps. "Het zijn echt tropenjaren geweest met corona, het korps is nog steeds niet op sterkte. Daardoor staat de politie ernstig onder druk. We zijn nog steeds heel veel mankracht kwijt aan demonstraties, en het festivalseizoen komt er weer aan. We moeten keuzes maken", aldus Struijs.

Ook een bron binnen de politie waarschuwt de Eredivisie en Eerste Divisie. "De rode draad is dat de maat gewoon vol is. De politie raakt uitgeblust. Al jaren wordt fors geïnvesteerd in supportersbegeleiding en kost het klauwen vol capaciteit. Het geweld wordt niet per se erger, dat klopt, maar het gaat ook niet weg. Tel daarbij op wat agenten in coronatijd meemaakten, met al die rellen en demonstraties. Dan is het een keertje klaar."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie