Eredivisie-flops: duo van Ajax en PSV, één Feyenoorder en twee special guests

Eredivisie-flops: duo van Ajax en PSV, één Feyenoorder en twee special guests

20 maart 2023 om 11:00
Laatste update: 20 maart 2023 om 12:59

Eredivisie-speelronde 26 zat vol spektakel. Een bizarre Klassieker, puntenverlies van PSV, een pijnlijke nederlaag van FC Utrecht en veel keepersfouten: het kwam allemaal voorbij. De wekelijkse floplijst van VoetbalPrimeur is daardoor mooi gevuld.

Calvin Bassey (Ajax)
De man van minimaal 23 miljoen euro toonde in de afgelopen weken tekenen van beterschap, maar in De Klassieker was Bassey weer terug bij af. Het leek wel alsof er 220 volt op de benen van de stopper stond, zo onzeker oogde hij aan de bal. Het is voor Ajax en Bassey zelf te hopen dat de linkspoot niet te veel in de war raakt van zijn matige optreden.

Leon Bergsma (SC Cambuur)
Het is voor de verdediger maar goed dat het duel tussen Excelsior en Cambuur volledig in de schaduw stond van De Klassieker. Bergsma kende namelijk een horrormiddag in Rotterdam-Kralingen: hij maakte een lachwekkende eigen goal en werd al na 24 minuten van het veld gehaald door trainer Sjors Ultee.

Ibrahim Sangaré (PSV)
Het schot van de Ivoriaan in de laatste seconde van het duel met Vitesse was tekenend: Sangaré wilde zijn ongelukkige eigen goal goedmaken, maar schoot de bal het stadion uit. PSV verloor daardoor opnieuw punten. Sangaré oogde daarbuiten ook laks en speelde überhaupt een matige wedstrijd.

Owen Wijndal (Ajax)
Vrijwel wekelijks is Wijndal terug te vinden in onze floplijst. Dat is deze keer niet anders. Bij de 2-2 van Feyenoord zag de linkspoot er niet goed uit, terwijl hij een aantal ballen kinderlijk eenvoudig inleverde. Ook blijft hij een bepaalde misplaatste nonchalante houding hebben. Wijndal mag van geluk spreken dat trainer John Heitinga weinig andere opties heeft op de linksbackpositie.

Quilindschy Hartman (Feyenoord)
Hij was in de vijfde minuut nog belangrijk met de assist op de 0-1 van Feyenoord, maar daarna kwam Hartman flink in de problemen tegen Ajax. De back blij zijn dat hij niet twee keer geel kreeg na overtredingen op Steven Berghuis en Mohammed Kudus. Hartman werd ook niet voor niets al na 25 minuten gewisseld.

Luuk de Jong (PSV)
Tegen Vitesse keerde de captain van PSV weer terug van een blessure, maar De Jong schoot duidelijk nog niet met scherp. Hij verloor veel duels, kwam amper in het stuk voor en werd daardoor ook niet gevaarlijk. Dat terwijl PSV de spits juist keihard nodig had.

Michiel Kramer (RKC Waalwijk)
Tegen NEC lukte bijna niets bij de boomlange spits, die normaal één van de dragende krachten is bij RKC. Daarnaast liep Kramer ook maar weer eens door op NEC-doelman Jasper Cillessen. Kramer ontkent dat hij het met opzet deed, maar het begint wel heel toevallig te worden dat hij vaak uitdeelt aan Cillessen, als de twee tegenover elkaar staan.

Ruben Kluivert (FC Utrecht)
Verdedigend leek het helemaal nergens op bij FC Utrecht, tegen Go Ahead Eagles. Kluivert was daar één van de oorzaken van: het is ongelofelijk hoe Kluivert zijn man liet lopen bij de gelijkmaker. Het leek wel of de stopper totaal ergens anders was met zijn hoofd. Bij de winnende treffer zag Kluivert er ook niet erg overtuigend uit.

Robbin Ruiter (SC Cambuur)
Bij de eerste twee goals van Excelsior zag de goalie er bedroevend uit. Dat uitgerekend een ervaren kracht als Ruiter Cambuur in de steek laat in de strijd tegen degradatie, is bijzonder pijnlijk voor de Leeuwarders.

Michael Verrips (FC Groningen)
Na Ruiter is Verrips de volgende ervaren keeper die een plekje in de floplijst heeft verdiend. Doordat hij twee keer dramatisch ingreep, kon Heerenveen met 0-2 winnen in De Euroborg. Dat komt onverwachts, zeker gezien het feit dat Verrips Groningen juist vaak op de been houdt.

Frans van Seumeren (FC Utrecht)
We hebben deze week ook twee special guests in deze lijst. FC Utrecht-eigenaar Frans van Seumeren is de eerste gelukkige: hij liet zich na de nederlaag van zijn club helemaal gaan in de kleedkamer en deelde duwen uit aan Sean Klaiber. Dat is gewoon onacceptabel voor iemand die zo’n positie bekleedt, zeker gezien het feit dat Henk Fraser het veld moest ruimen na zijn aanvaring met Amin Younes.

De fans van FC Groningen
Het zijn natuurlijk zeker niet alle supporters van Groningen die de boel verstieren, maar het gaat nu wel heel vaak mis bij De Trots van het Noorden. Tegen sc Heerenveen moest er opnieuw gestaakt worden, terwijl Jetro Willems een tik van een eigen supporter te verwerken kreeg. Het moet nu voor eens en altijd afgelopen zijn.