23-03-2023 22:54 Laatste update: 23:06
10

De strijd om de tickets voor het EK van 2024 is begonnen. Roberto Martinez kende een vliegende start met Portugal. Ook Engeland boekte een zege. The Three Lions waren in een kraker in Napels te sterk voor titelhouder Italië.

Italië - Engeland 1-2
Na het missen van het WK in Qatar had Italië voor eigen publiek iets recht te zetten. Het was bovendien een reprise van de EK-finale van 2021, toen de Azzurri op Wembley aan het langste eind trokken. De verhoudingen lagen nu duidelijk anders. Declan Rice opende na dertien minuten al de score voor de bezoekers. Het was het eerste doelpunt van een speler van West Ham voor Engeland sinds 1977.

Nog voor de pauze had Engeland de schaapjes op het droge. Vanaf de stip verdubbelde Harry Kane de score. Door het doelpunt ging Kane ook de geschiedenisboeken in. Hij is de nu topscorer aller tijden van The Three Lions. De spits van Tottenham ging in zijn 81e interland Wayne Rooney 'voorbij'. De oud-speler van United scoorde 53 keer voor het nationale team.

Jack Grealish verzuimde het duel in het slot te gooien, waardoor Italië na de pauze nog hoop mocht koesteren. Mateo Retegui deed daadwerkelijk nog iets terug, maar daar bleef het bij. Ook toen Engeland na tachtig minuten verder moest met tien man na rood voor Luka Shaw. De verdediger van Manchester United pakte in een tijdsbestek van drie minuten twee gele kaarten.

Portugal - Liechtenstein 4-0
Portugal is goed begonnen aan de kwalificatie voor het EK in Duitsland van volgend jaar. De debuterende bondscoach Roberto Martínez zag dt zijn ploeg geen enkele moeite had met voetbaldwerg Liechtenstein. João Cancelo opende al snel de score, al meende Ronaldo dat hij recht had op het doelpunt doordat hij de bal licht leek te toucheren met de hak. In de eerste helft bleef het daarbij, maar in de tweede helft liep de score alsnog op.

Bernardo Silva tekende al snel voor de 2-0, waarna het alsnog de beurt was aan Ronaldo. Met een benutte penalty en een snoeiharde vrije trap kroonde de 38-jarige ster zich tot de grote man.

Denemarken - Finland 3-1
Denemarken versloeg met de nodige moeite buurland Finland. Atalanta Bergamo-sensatie Rasmus Höjlund, die al wordt vergeleken met Erling Haaland, tekende voor de 1-0, maar FC Groningen-speler Oliver Antman maakte gelijk. Höjlund bewees in de slotfase dat op hem echter geen maat staat dit seizoen. Hij trof doel in de 82e en 93e minuut. Bij de Denen viel Mohammed Daramy, die door Ajax is verhuurd aan FC Kopenhagen, na 65 minuten in.