Wijnaldum en Van Dijk gedijen bij 4-3-3: 'Anders voelen we ons niet vrij'

Oranje-selectie spreekt zich uit over systeem: 'Anders voelen we ons niet vrij'

27 maart 2023 om 10:53
Laatste update: 27 maart 2023 om 13:46

Georginio Wijnaldum en Virgil van Dijk zijn blij dat Ronald Koeman voor een 4-3-3-systeem heeft gekozen. De twee internationals zijn ervan overtuigd dat de meeste spelers het met ze eens zijn en weet zeker dat Oranje dit systeem ook goed kan uitvoeren.

Wijnaldum vertelde na afloop van het verloren duel met Frankrijk, dat het verlies niet lag aan het systeem van Nederland. "Ik geloof meer in 4-3-3 dan in 5-3-2, omdat we ons in 5-3-2 niet vrij voelen. Als je met drie spitsen speelt en in balbezit bent, dan heb je op het middenveld nog altijd een uitweg naar de zijkanten. In 5-3-2 moet die ruimte worden ingevuld door een fullback. Maar als die daar niet is, dan zijn de keuzes beperkt", liet de middenvelder De Telegraaf.

Van Dijk zag ook dat het systeem goed werkte, maar het spel van Nederland liet daarentegen te wensen over. "Dit is een slecht begin en een goede start had ons juist een extra boost gegeven. Maar goed, het is op dit moment nu eenmaal zo. Hoe klote dat ook is. Sorry voor mijn taalgebruik."