'Dybala speerpunt bij AS Roma, Wijnaldum is cruciaal voor Mourinho'

'Dybala speerpunt bij AS Roma, Wijnaldum is cruciaal voor Mourinho'

13 april - 17:30 Laatste update: 17:30
24

Feyenoord zint op revanche na de verloren Conference League-finale van vorig jaar. Alleen heeft AS Roma net als de Rotterdammers een goede ontwikkeling doorgemaakt, vertelt clubwatcher John Solano in gesprek met VoetbalPrimeur.

Feyenoord hoopt donderdagavond op een kolkende Kuip in de kwartfinale van de Europa League, maar een deel van de lange zijde achter coaches Arne Slot en José Mourinho blijft uit veiligheidsoverwegingen leeg. Romeinse fans zijn zelfs helemaal niet welkom, zoals dat volgende week in Stadio Olimpico geldt voor de Rotterdamse aanhang.

"Het is nooit leuk als alleen de fans van één club aanwezig kunnen zijn om hun team te steunen", reageert Solano, die I Giallorossi op de voet volgt voor RomaPress. "Maar er is natuurlijk een opmerkelijke geschiedenis van incidenten tussen beide clubs. Ik kan mij de problemen uit 2015 nog goed voor de geest halen, dus ik begrijp de bezorgdheid", verwijst hij naar de onrust bij de Spaanse trappen in Rome. Onder meer de beroemde Barcaccia-fontein werd vernield.

Liever blikken we met Solano vooruit op de sportieve strijd. Feyenoord en Slot moeten nu wel de code van Mourinho zien te kraken, nadat de Conference League-finale in Tirana met 1-0 verloren ging. De flamboyante Portugees hanteert nog veelal dezelfde tactiek. "Klopt, maar een duidelijke verandering is dat Nicolò Zaniolo, de doelpuntenmaker in de finale, niet meer voor Roma speelt na een botsing met Mourinho."

"Vanuit tactisch oogpunt, heeft I Giallorossi niet veel aangepast ten opzichte van vorig seizoen", gaat Solano verder. "Verdedigend heeft het team wel belangrijke stappen gezet. Ze geven zelden een voorsprong uit handen." Er is Feyenoord daarmee veel aan gelegen om de nul te houden, zeker in eigen huis.

Met de vorm van Roma zit het bovendien ook wel goed. "Roma ging de interlandperiode in met een zeer teleurstellende nederlaag in de stadsderby tegen Lazio. De vrees bestond dat dit zou doorwerken, maar I Giallorossi is sterk uit de break gekomen. Sampdoria (3-0) en Torino (0-1) werden verslagen en in beide duels werd de nul gehouden."

Dybala en Abraham
Niet alleen defensief heeft Roma zijn zaakjes goed op orde, ook aanvallend kreeg de ploeg van Mourinho dit seizoen een impuls. "Als je het over uitblinkers hebt, dan denk je al snel aan Paulo Dybala. La Joya is het speerpunt van de Romeinse aanval en voor een groot deel verantwoordelijk voor de doelpuntenproductie, mede doordat Tammy Abraham het moeilijk heeft." De Engelse spits wist al meer dan twee maanden het net niet te vinden.

'Wijnaldum is cruciaal voor Mourinho'
Georginio Wijnaldum komt steeds beter in vorm na zijn zware blessure. De kans is groot dat de Oranje-international in de basis staat tegen zijn oude club, al zou de keuze donderdagavond ook op Nemanja Matic kunnen vallen. "Wijnaldum heeft bewezen dat hij cruciaal is voor Mourinho sinds hij hersteld is. Hij past perfect op het middenveld en zorgt voor de broodnodige balans. Je kunt zien dat hij het goed naar zijn zin heeft in de Italiaanse hoofdstad en ik verwacht dat Roma er alles aan zal doen om zijn verblijf te verlengen na zijn huurperiode", stelt Solano. Dan moet Roma wel om tafel met Paris Saint-Germain, waar hij tot medio 2024 vastligt.

Met Rick Karsdorp ontbreekt een andere ex-Feyenoorder in De Kuip vanwege een blessure. "Karsdorp beleefde een wisselvallig seizoen dat serieus werd beïnvloed door zijn ruzie met José Mourinho voor het WK. De twee hebben het bijgelegd, maar toen liep hij een knieblessure op, die hem vermoedelijk tot het einde van het seizoen aan de kant houdt."

De Romeinen hebben in de Serie A nog alles om voor te spelen. De equipe van Mourinho staat momenteel derde, maar nummer vijf Internazionale heeft slechts twee punten minder. Een plek bij de eerste vier levert een felbegeerd Champions League-ticket op. Toch lijkt Mourinho niet van plan om veel te rouleren met het oog op de competitie. "Ik denk niet dat het Europa League-tweeluik daar van grote invloed op is. De Portugees is niet terughoudend geweest om op de beperkingen van zijn selectie te wijzen. Daarom voert hij zelden ingrijpende veranderingen door."

Door de - in de ogen van Mourinho - geringe selectiebreedte lijkt Roma met de gebruikelijke namen aan te treden, maar Solano is ook onder de indruk van Feyenoord. "Ze lijken zich sterk ontwikkeld te hebben sinds de verloren finale. Je kunt onmogelijk negeren hoe indrukwekkend Feyenoord dit seizoen is. Aankopen als Santiago Gimenez voegen echt iets toe, dus ik verwacht dat Roma voor een grote uitdaging staat in dit tweeluik."

Toch rekent de Roma-watcher op Italiaans succes in de Europa League. "Net als de finale van vorig jaar, verwacht ik dat het weer heel dicht bij elkaar zal liggen. Beide teams hebben nog dezelfde trainer en speelwijze, terwijl ze zich goed versterkt hebben. Toch denk ik dat I Giallorossi verder gaat, maar de verschillen zullen klein zijn. Ze scoren niet veel, dus als ik mij aan een voorspelling waag, zeg ik misschien 2-1 over twee duels."

De vermoedelijke opstelling van AS Roma: Rui Patrício; Mancini, Smalling, Llorente; Zalewski, Cristante, Wijnaldum, Spinazzola; Dybala, Pellegrini; Abraham.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s