Vanenburg vertrekt bij Ajax: 'Bijzonder veel veranderd, voel me niet prettig'

Vanenburg vertrekt bij Ajax: 'Bijzonder veel veranderd, voel me niet prettig'

25-04-2023 10:45 Laatste update: 11:43
320

Gerald Vanenburg vertrekt na dit seizoen bij Ajax. De techniektrainer van de jeugdopleiding voelt zich niet meer prettig bij de Amsterdamse club, waar naar eigen zeggen veel dingen zijn veranderd. 

Vanenburg stelt tegenover De Telegraaf dat het zijn laatste seizoen is bij Ajax. Voor de Amsterdammers betekent het dat na hoofd jeugdopleiding Saïd Ouaali ook de volgende spil vertrekt uit de hoofdstad. "Er is in de voetballerij in het algemeen en bij Ajax in het bijzonder veel veranderd. En naar mijn mening moet je je goed voelen bij hetgeen je doet. En ik voel me er niet meer prettig bij", laat de 59-jarige Vanenburg weten.

Volgens de oud-speler gaat de club de verkeerde kant op. Van natrappen is geen sprake. "Maar ik wil wel aangeven dat ik vind dat Ajax de verkeerde weg is ingeslagen. Het is op dit moment vooral data en kracht. En dat is niet hoe ik als individueel trainer wil werken. Ik ben als voetballer opgevoed en opgeleid op straat. Ik vind dat het voetbal altijd centraal moet staan, maar dat is helaas niet meer zo."

"Ik ken het verhaal van Winston Bogarde en denk er hetzelfde over", voegt Vanenburg daar aan toe. De oud-voetballer moest in 2022 vertrekken bij de club en liet zich maandagavond uit over de situatie in Amsterdam. "Het dna van Ajax wordt steeds meer uit de club gehaald. Bij het eerste elftal mis ik vastigheden waarop spelers kunnen terugvallen als het slecht gaat", stelde Bogarde onder meer.

Vanenburg won als speler onder meer het EK in 1988 en werd in 2021 aangesteld als techniektrainer van Jong Ajax. Daarvoor was de voormalig rechtsbuiten actief bij de O17- en O18-ploegen van de Amsterdammers. In het verleden was Vanenburg onder meer trainer bij FC Eindhoven, Helmond Sport en assistent-trainer bij Willem II.