Van Daramy tot Ünüvar: zo is het de door Ajax verhuurde spelers vergaan

Ajax-huurlingen: Daramy krijgt boost, teleurstellingen voor Gorter en Ünüvar

3 mei om 12:00

Een handvol Ajax-spelers liet zich dit seizoen verhuren met als doel om dichter bij de Amsterdamse hoofdmacht te komen. In de meeste gevallen draaide dit uit op een teleurstelling. VoetbalPrimeur bekijkt hoe de Ajax-huurlingen het ervan af hebben gebracht.

Mohamed Daramy
Leeftijd: 21
Contract tot: medio 2026

Daramy beleeft van alle Ajacieden de meeste plezier aan zijn verhuurperiode. Na een teleurstellend jaar in Amsterdam keerde linksbuiten terug naar FC Kopenhagen. Dat blijkt een warm bad. De Deen met roots in Sierra Leone vond dit seizoen steeds beter zijn draai. In 23 competitieduels scoorde hij acht keer en gaf hij zes assists. Ook kwam hij in alle zes de groepsduels in de Champions League in actie. Daarmee deed hij de gewilde ervaring op.

Technisch manager Klaas-Jan Huntelaar van Ajax zocht Daramy begin april op en de dribbelaar gaf zijn visitekaartje af met een goal in de topper tegen FC Nordsjaelland. Komend seizoen wil Daramy de strijd aangaan met Steven Bergwijn en Dusan Tadic, zo gaf hij al te kennen.

Jay Gorter
Leeftijd: 22
Contract tot: medio 2026

Het verhaal van Gorter is bekend: hij kreeg aan het begin van het seizoen de kans in het duel om de Johan Cruijff Schaal, maar beleefde een verschrikkelijke dag. Daarna belandde de voormalig Go Ahead-keeper op het tweede plan. Op 31 januari vertrok hij naar Aberdeen om weer wekelijks aan spelen toe te komen, maar dat pakt niet uit zoals gehoopt.

Hoewel Gorter kort na zijn huurtransfer in #DoneDeal vertelde dat er afspraken waren gemaakt over zijn speeltijd, keerde landgenoot Kelle Roos misschien wel sneller dan verwacht terug van een blessure. Gorter keepte slechts vier duels voor Aberdeen en kwam al sinds 4 maart niet meer in actie. Voor zijn ontwikkeling lijkt het belangrijk om volgend seizoen wél te gaan spelen.

Naci Ünüvar
Leeftijd: 19
Contract tot: medio 2026

Ook Naci Ünüvar zal zich meer hebben voorgesteld van zijn verhuur. De frêle spelmaker was vorig seizoen de grote man bij Jong Ajax, met zestien goals en twaalf assists in de Keuken Kampioen Divisie. In het eerste elftal was echter weinig perspectief, waardoor hij naar de Turkse topclub Trabzonspor trok. In de Süper Lig komt hij alleen nauwelijks aan bod, terwijl het ook in de Europa League bij twee korte invalbeurten bleef.

Ünüvar speelde tot dusver acht competitieduels, waarvan zeven als invaller. In de 258 speelminuten die hij kreeg scoorde hij één keer en gaf hij één assist. Ünüvar vertrok met het idee om vlieguren te maken en fysiek te groeien, maar daar is niet veel van terechtgekomen. Ondertussen is de concurrentie bij Ajax nog altijd groot met Bergwijn, Tadic en mogelijk Daramy en Mika Godts.

Kik Pierie
Leeftijd: 22
Contract tot: medio 2024

Pierie verruilde Ajax in de winterstop voor Excelsior, maar pech blijft de 22-jarige verdediger achtervolgen. Vorig seizoen viel een verhuur aan FC Twente in het water door rugproblemen, nu speelde een spierblessure hem parten. Pierie debuteerde op 8 april voor de Kralingers in het duel met PSV. Vervolgens kwam hij ook tegen Go Ahead en Vitesse in actie.

Pierie heeft nog minimaal vier duels om zich verder in de kijker te spelen, plus mogelijk de play-offs. "Hij is in veel zaken van een hoger niveau", concludeerde Excelsior-trainer Marinus Dijkhuizen onlangs. Toch lijkt een doorbraak bij Ajax er niet meer in te zitten. Met een contract tot medio 2024 ligt een transfer voor de hand.

Anass Salah-Eddine
Leeftijd: 21
Contract tot: medio 2025

Salah-Eddine moest dit seizoen opboksen tegen Daley Blind en Owen Wijndal, zo leek op voorhand, en koos eieren voor zijn geld. Bij FC Twente komt hij er door de concurrentie van Gijs Smal ook nauwelijks aan te pas. Door blessureperikelen in Enschede speelde Salah-Eddine zijn meeste wedstrijden als middenvelder. Dat ging hem onder meer in de toppers tegen PSV en AZ goed af.

De vleugelverdediger annex middenvelder speelde tot dusver dertien Eredivisie-duels, waarvan zeven als basisspeler. Bij vlagen laat Salah-Eddine zien wat hij in zijn mars heeft, maar genoeg om basisspeler te worden bij Twente was het niet. Het is afwachten of hij Ajax voldoende overtuigd heeft en komend seizoen een kans krijgt.