Einde verhaal voor Groningen: 'Dat ze het niet redden, zag je al maanden aankomen'
Het seizoen van FC Groningen vertoont paralellen met 1997/1998, toen de club ook degradeerde. Oud-spelers Patrick Lodewijks en Mariano Bombarda zien een soortgelijke onrust bij De Trots van het Noorden en leggen zich neer bij degradatie.
Lodewijks blikt terug op het jaar van de vorige degradatie, toen Groningen ook een wedstrijd zonder publiek speelde wegens wangedrag van de supporters. "Van Europees voetbal en spelen om de titel tot degradatie. Ik heb de club zien afglijden. De financiële mogelijkheden werden steeds beperkter. In het degradatiejaar was het ook daardoor voortdurend onrustig. Een paar weken voor het einde van het seizoen besloot de gemeenteraad de club te steunen en was pas duidelijk dat we het seizoen konden afmaken. De onrust had een verlammende uitwerking op de sportieve prestaties", vertelt de oud-keeper aan De Telegraaf.
Net als in 1997/1998 zagen weinig mensen dit seizoen de degradatie aankomen. "Aan het begin van het seizoen maak je de bekende lijstjes met de gedoodverfde degradatiekandidaten. Ik denk niet dat Groningen door iemand op zo’n lijstje is gezet", stelt Lodewijks. "Ik heb geen inzicht in wat er precies speelt. Maar het ontslag van een trainer en het vertrek van een technisch directeur heeft altijd invloed. Natuurlijk raakt het me als Groningen degradeert". Bombarda haakt hierop in. "Dat FC Groningen het dit seizoen niet redt, zag je al maanden aankomen. Dat maakt het niet minder pijnlijk."
Voor Groningen kan het doek aankomend weekend al vallen tegen Go Ahead Eagles. De degradatiekandidaat moet winnen om - in theorie - nog kans te maken op lijfsbehoud in de Eredivisie.