Doek valt voor SC Cambuur: 'Een langzame dood van anderhalf jaar'

Ultee over kritiek Cambuur-fans: 'Overkwam zelfs Ten Hag bij Ajax'

7 mei 2023 om 08:38

Wat zich al even aftekende werd zaterdagavond een feit: SC Cambuur is gedegradeerd uit de Eredivisie. Bij coach Sjors Ultee is vooral sprake van berusting.

"Dat we nu gedegradeerd zijn is geen mokerslag", zegt Ultee tegen Voetbal International. "Het is meer een bevestiging. Dat komt ook wel even aan, maar het is anders dan wanneer je degradeert na een wedstrijd van alles of niets op de allerlaatste speeldag. Dit zagen we helaas al een tijdje aankomen."

"De wedstrijd was ook een bevestiging van de problemen die hier al langer bestaan", vervolgt de oefenmeester. "In de rust hadden wij 0.3 Expected Goals, tegen 0.2 voor FC Utrecht, maar zij staan 0-2 voor. Dat is typerend, want in beide zestienmeters is het bij ons al heel lang niet goed genoeg."

Cambuur won dit seizoen pas vier keer en Ultee wist het tij niet meer te keren. "Gisteren omschreef iemand binnen de club de degradatie als een langzame dood van anderhalf jaar, dat vond ik wel een treffend." Toch ontsnapt de coach niet aan kritiek. Tegen FC Utrecht scandeerden de fans even dat Ultee zijn rotzooi mee moest nemen. "Als het slecht gaat krijgt een trainer de schuld, dat begrijp ik. Dat overkwam zelfs Erik ten Hag in het begin bij Ajax. Tegelijkertijd staat de boel hier al heel lang in de brand. Ik probeer de boel al een paar maanden te blussen en dat is helaas niet gelukt."

Ultee richt zich nu met frisse energie op het nieuwe seizoen. "Ondanks de degradatie zijn spelers positief over Cambuur, over de grootte van de club en onze supporters. In dit stadion gaat het ons niet lukken een stabiele Eredivisie-club te zijn. Het wordt nu zaak te verhuizen, kampioen te worden en dan wel die stabiele Eredivisie-club te worden."