Eerlijke Stekelenburg: 'Vergelijkingen met Van der Sar nooit fijn gevonden'

Eerlijke Stekelenburg: 'Vergelijkingen met Van der Sar nooit fijn gevonden'

20-05-2023 09:16
36

Maarten Stekelenburg zet na dit seizoen een punt achter een lange carrière. De veertigjarige doelman van Ajax hoeft niet lang na te denken over zijn hoogtepunt: de finale van het WK 2010 met het Nederlands elftal. 

"Het is voor weinig spelers weggelegd om een WK-finale mee te maken. Tegelijkertijd werd het hoogtepunt ook een dieptepunt, want na het laatste fluitsignaal realiseer je je dat je de mooiste wedstrijd van je leven hebt verloren", zegt Stekelenburg in De Telegraaf.

Door het toernooi in Zuid-Afrika vestigde Stekelenburg zijn naam op het internationale podium. Ondanks alle aandacht bleef hij zelf nuchter. "Iedereen wil de beste zijn. Maar niemand zal mij ooit hebben horen zeggen dat ik de beste was. Wij, met de nadruk op wij, hoorden tot de besten van de wereld toen. Als Arjen Robben het niet op zijn heupen had gehad of Wesley Sneijder tegen Brazilië de enige kopbal in zijn interlandloopbaan niet had gemaakt of ik de bal van Kaka niet had gepakt, hadden we niet in de finale gestaan. Je kunt het nooit aan één man ophangen."

Stekelenburg werd tijdens zijn carrière regelmatig vergeleken met Edwin van der Sar. "Dat heb ik nooit fijn gevonden", bekent hij. "Dat is onnodig druk leggen op een sporter. Edwin is een van de beste keepers van de wereld geweest. Moet er altijd maar de vraag zijn of iemand die nieuwe Edwin, de nieuwe Johan Cruijff of de nieuwe Frenkie de Jong is? Dat stempel moeten we niet op een voetballer drukken."

Stekelenburg neemt zondag afscheid van de Ajax-fans in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht.

Luister nu de nieuwste aflevering van #DoneDeal de podcast!