Heerenveen behoudt het initiatief in strijd om play-offs, RKC blijft hopen

Heerenveen behoudt het initiatief in strijd om play-offs, RKC blijft hopen

21-05-2023 16:30 Laatste update: 21:10
5

SC Heerenveen heeft nog altijd de beste papieren in de strijd om de achtste plaats in de Eredivisie. De Friezen leken op weg naar een grote stunt tegen PSV, maar moesten uiteindelijk genoegen nemen met een punt. Daarmee werd wel weer uitgelopen op RKC Waalwijk, terwijl NEC definitief is afgehaakt.

PSV - sc Heerenveen 3-3
Aanvankelijk leek er geen vuiltje aan de lucht voor PSV, dat via Ibrahim Sangaré de leiding nam. Heerenveen liet zich echter niet uit het veld slaan. Na een fout van André Ramalho maakte Milan van Ewijk gelijk. Het werd zelfs nog mooier voor de Friezen. Op slag van rust deelde Milan van Ewijk een panna uit om de bal vervolgens in te leveren bij Antoine Colassin, die doelman Walter Benítez klopte met een wippertje: 1-2.

De ploeg van Kees van Wonderen leek op weg naar een regelrechte stunt toen Colassin zijn tweede van de middag maakte. PSV oogde lang onmachtig, maar rechtte in de slotfase de rug met goals van Luuk de Jong en Xavi Simons. 

RKC Waalwijk - FC Twente 0-5
RKC Waalwijk is de voornaamste uitdager van Heerenveen, maar de ploeg van Joseph Oosting was een maatje te klein voor FC Twente. Nadat Etienne Vaessen een schot van Virgil Misidjan niet onder controle kreeg, kon Gijs Smal al na tien minuten profiteren. De bezoekers hadden de overhand, maar de 0-2 viel vooral doordat de thuisploeg stond te slapen. Sadilek kon een ingooi aannemen op de achterlijn en de Tsjech bediende Manfred Ugalde.

RKC speelde daarna een verloren wedstrijd. Ramiz Zerrouki maakte er kort na rust al 0-3 van, Sadilek tekende een kwartier voor tijd voor de 0-4 en Pleguezuelo verzorgde de 0-5. De Waalwijkers mogen nog slechts een sprankje hoop koesteren op deelname aan de play-offs. Heerenveen heeft twee punten meer.

NEC - AZ 0-3
NEC zal stiekem wat hoop hebben gekoesterd doordat AZ donderdag nog een slopende halve finale in de Conference League speelde tegen West Ham United. Pedro Marques kreeg in de derde minuut ook wel een goede kopkans, maar daarna namen de Alkmaarders toch het initiatief. Jesper Karlsson, Vangelis Pavlidis en nogmaals Karlsson bezorgden AZ een ruime zege. Daardoor gaan de play-offs om Europees voetbal definitief aan de neus van NEC voorbij.

Go Ahead Eagles - FC Volendam 3-0
Go Ahead Eagles blijft, op papier althans, nog wel in de race voor het seizoenstoetje. De Deventenaren wonnen met liefst 3-0 van FC Volendam. Willum Willumsson miste na twee minuten nog een penalty, maar Isac Lidberg tekende alsnog voor de 1-0 kort voor rust. Oliver Edvardsen en Darío Serra voerden de score op. Go Ahead heeft drie punten minder dan Heerenveen, maar het doelsaldo is in balans.

Bekijk hier het programma van volgende week