Ticketverdeling Europees voetbal: alle Eredivisie-scenario's op een rij

Ticketverdeling Europees voetbal: alle Eredivisie-scenario's op een rij

22-05-2023 16:00 Laatste update: 16:12
16

Het Eredivisie-seizoen 2022/2023 nadert zijn einde. Feyenoord is landskampioen, SC Cambuur en FC Groningen zijn gedegradeerd en FC Emmen maakt zich op voor nacompetitie. Wat staat er in de laatste speelronde nog op het spel? VoetbalPrimeur maakt een overzicht.

Plek 2

PSV gaat op bezoek bij AZ, terwijl Ajax naar Enschede afreist voor een duel met FC Twente. De Eindhovenaren strijden samen met de Amsterdammers voor de tweede plek in de eindrangschikking. De club die daar eindigt, stroomt in de derde voorrondes van de Champions League in. Als PSV minimaal gelijkspeelt, is de ploeg van Ruud van Nistelrooij verzekerd van de tweede plaats. Als Ajax wint én PSV verliest, moeten de Eindhovenaren op basis van doelsaldo buigen voor de hoofdstedelingen.

Plek 3

AZ kan net als PSV en Ajax nog als derde eindigen. Dan moet de ploeg van Pascal Jansen winnen van PSV én Twente moet winnen van Ajax. De Amsterdammers hebben aan een punt genoeg om plek drie veilig te stellen. De nummer drie krijgt een ticket voor de play-offs van de Europa League.

Plek 4

AZ is de grootste kanshebber voor de vierde plek. Alleen een overwinning op PSV en een zege van Twente op Ajax verandert de zaak. Dan eindigen de Alkmaarders als derde en de ploeg van John Heitinga als vierde. Een ticket voor de derde voorronde van de Conference League is waar plek vier recht op geeft.

Play-offs Europees voetbal

Als de bekerwinnaar in de top-zeven van de Eredivisie eindigt, spelen niet de nummers vier tot en met zeven, maar de nummers vijf tot en met acht voor het laatste Europese ticket. PSV, dat eind april beslag legde op de KNVB Beker, is in de top-zeven geëindigd, waardoor dit scenario opgaat. De winnaar van de play-offs stroomt in de tweede voorronde van de Conference League in.

Twente is zeker van plek vijf, Sparta Rotterdam blijft de nummer zes en ook voor nummer zeven FC Utrecht is er op de slotdag niets meer om voor te spelen. SC Heerenveen, RKC Waalwijk en Go Ahead Eagles zijn nog in de race voor plaats acht. De Friezen ontvangen in eigen huis concurrent Go Ahead, terwijl RKC op bezoek gaat bij SC Cambuur.

Schema play-offs

Halve finales
Nummer 8 - FC Twente
FC Utrecht - Sparta Rotterdam

Op 1 juni wordt de heenwedstrijd afgewerkt, drie dagen later zijn de returns. Op 8 en 11 juni wordt de finale van de play-offs gespeeld.

Plek 16

Emmen zal in de laatste wedstrijd van het seizoen, uit tegen Utrecht, vertrouwen willen tanken. Door de overwinning van Excelsior op Fortuna Sittard van afgelopen weekend en de nederlaag van de Drentenaren tegen Feyenoord is de ploeg van Dick Lukkien veroordeeld tot de nacompetitie. Emmen stroomt in de tweede ronde in en zal twee hordes moeten overleven om zeker te zijn van nog een jaar Eredivisie-voetbal. Lukt dat niet, degradeert de club samen met Groningen en Cambuur naar de Keuken Kampioen Divisie.

Schema nacompetitie

Eerste ronde (22/23 mei en 26/27 mei)
FC Eindhoven - Almere City
VVV-Venlo - Willem II
NAC Breda - MVV Maastricht

Halve finales (30/31 mei en 3 juni)
VVV-Venlo/Willem II - FC Eindhoven/Almere City
NAC Breda/MVV Maastricht  - FC Emmen

De finale wordt op 6 en 11 juni gespeeld. Als Emmen de halve finale doorkomt, speelt de club in de finale eerst uit.