Ajax naar Europa League-voorronde: dit zijn de mogelijke tegenstanders

Ajax veroordeeld tot Europa League-voorronde: dit zijn de mogelijke tegenstanders

5 juni om 12:45

Ajax is als nummer drie van de Eredivisie geëindigd, waardoor de Amsterdammers zich op moeten maken voor de voorronde van de Europa League. Eind augustus wordt duidelijk of Ajax ook doorstoot naar de groepsfase. Dit zijn de mogelijke tegenstanders van de hoofdstedelingen.

Het is in ieder geval zeker dat Ajax voor het eerst sinds zes jaar niet actief zal zijn in de Champions League. De nummer drie van de Eredivisie zal acteren in de laatste voorronde van de Europa League. Bij winst gaat Ajax naar het hoofdtoernooi, bij verlies daalt de recordkampioen af naar de groepsfase van de Conference League.

Voor de laatste voorronde van de Europa League maakt de UEFA vier verschillende potten bij de loting. Ajax zit in pot 1 en kan tegenstanders uit pot 3 en pot 4 treffen. Een groot aantal ploegen maakt kans om in pot 3 terecht te komen. Dat zullen kampioenen uit kleinere landen zijn, die al vroeg uitgeschakeld werden in de Champions League-voorrondes. 

Over pot 4 is wel al meer duidelijkheid. Daar komt de nummer drie van Zwitserland in terecht en dat is Lugano FC. Ook krijgen twee niet-kampioenen uit de derde Europa League-voorronde een plekje in pot 4. Olympiacos (Griekenland) en Slavia Praag (Tsjechië) zijn al gekwalificeerd voor die derde voorronde.


De laatste keer dat Ajax actief was in de Europa League-voorronde, liep het niet goed af tegen Rosenborg BK

De Griekse en Tsjechische ploeg zullen met twee verliezers uit de tweede voorronde van de Champions League bepalen wie de mogelijke tegenstanders van Ajax worden. In die ronde zijn de nummer twee van België (KRC Genk), Zwitserland (Servette FC), Griekenland (Panathinaikos) en Oekraïne (FC Dnipro) actief. Al die teams behoren nu dus nog tot de mogelijke tegenstanders van Ajax.

Al met al kent Ajax op dit moment nog vrij veel potentiële opponenten in de laatste voorronde van de Europa League. Ondanks de vele opties weten de Amsterdammers echter wel op wat voor soort tegenstander ze kunnen rekenen. Uit pot 4 kan Ajax een aantal sterkere nummers twee en drie treffen uit relatief grotere competities, wat een zwaardere maar mooie ontmoeting zou opleveren. Een tweeluik tegen een onbekendere kampioen is echter ook mogelijk.

Op maandag 7 augustus, over ruim twee maanden dus, wordt er een stuk meer duidelijk voor Ajax. Dan is de loting voor de laatste voorronde van de Europa League. De eerste ontmoeting werkt Ajax af op donderdag 24 augustus, terwijl de return op donderdag 31 augustus op de rol staat.