Feest op Het Kasteel: Sparta dankt Olij en is Utrecht vanaf elf meter de baas

04-06-2023 20:49
104

Sparta Rotterdam mag zich gaan opmaken voor de finale van de play-offs om Europees voetbal na een zenuwslopende strafschoppenserie. Na 120 minuten verloren de Spangenaren met 0-1 van Utrecht, waardoor de ploegen over twee wedstrijden in evenwicht waren. Vanaf elf meter deden de Spartanen het echter wel beter dan de bezoekers: Nick Olij groeide uit tot de held van Sparta.

Nadat Sparta donderdag een knappe 1-2 zege boekte in Utrecht, was het zondagavond tijd voor de return. Op Het Kasteel begon de thuisploeg flitsend aan de wedstrijd: zo raakte Sparta in de eerste tien minuten al twee keer de paal. In het restant van de eerste helft behield de ploeg van Maurice Steijn de controle, al leverde dat niet veel grote kansen meer op.

In het tweede bedrijf leek de 1-0 wel te vallen, nadat Vito van Crooij een voorzet van Shurandy Sambo slim binnenwerkte. De VAR zette echter een streep door de treffer, omdat Sambo in aanloop naar de goal een overtreding zou hebben gemaakt. Dat zorgde voor woede bij Sparta.

Ondanks de afgekeurde treffer was er geen vuiltje aan de lucht voor de Spangenaren, tot de tachtigste minuut. Uit het niets kopte Nick Viergever de 0-1 tegen de touwen, waardoor Sparta en Utrecht over twee wedstrijden weer in evenwicht waren. De goal gaf de bezoekers wat broodnodige brandstof: Utrecht was vanaf dat moment de bovenliggende partij en ging op zoek naar de winnende treffer.

Die viel alleen niet, waardoor er een verlenging noodzakelijk was op Het Kasteel. Daarin kregen beide ploegen wat kansen, maar het meest opvallende moment deed zich voor in de 120stew minuut: via de kluts leek Hidde ter Avest een bijzonder knullige eigen goal te maken, maar de rechtsback kwam goed weg: de bal ging net naast. Daardoor moesten strafschoppen voor een beslissing zorgen.

Daarin trok Sparta aan het langste eind: Nick Olij werd de grote held op Het Kasteel. Sparta plaatst zich daardoor voor de finale van de play-offs, waarin FC Twente de tegenstander zal zijn. De heenwedstrijd staat donderdagavond op het programma.