11-06-2023 22:41
41

Jeroen Zoet is met Spezia gedegradeerd uit de Serie A na een speciaal beslissingsduel. Cagliari keert op zijn beurt juist op ongekende wijze terug op het hoogste niveau in Italië.

Spezia - Hellas Verona 1-3
Spezia en Hellas Verona eindigden als nummer zeventien en achttien in de Serie A, maar moesten alsnog een beslissingsduel spelen om te bepalen wie er zou degraderen. De clubs finishten namelijk met evenveel punten, terwijl de Serie A tegenwoordig geen clubs meer laat degraderen op doelsaldo of onderling resultaat. Dat geldt ook voor het verdelen van de landstitel.

In het beslissingsduel, waarin Zoet op de bank zat, kreeg Spezia al snel een harde klap te verwerken. Na vijf minuten kwam Hellas al op voorsprong. Tien minuten later volgde de gelijkmaker van Spezia echter al. Daarna greep voormalig FC Groningen-aanvaller Cyril Ngonge de hoofdrol: hij maakte de 1-2 na een geweldige combinatie en nam voor rust ook nog de 1-3 voor zijn rekening. Daarmee bepaalde hij de einduitslag, ook omdat Hellas-captain Davide Faraoni een bal met zijn hand van de lijn haalde. Uit de daarop volgende penalty wist Spezia namelijk niet te scoren.

Daardoor degradeert Spezia uit de Serie A. Dat is extra zuur voor de club, aangezien het zich met de oude regels wel zou hebben gehandhaafd. Spezia was in de competitie in onderlinge duels namelijk beter dan Hellas Verona.

FC Bari - Cagliari 0-1
Tegelijkertijd streden Bari en Cagliari juist om promotie. Omdat het heenduel in een gelijkspel eindigde en eerstgenoemde ploeg hoger op de Serie B-ranglijst eindigde, had Bari aan een gelijkspel al genoeg voor promotie. Dat was ook aan het spel van de ploeg af te lezen: Bari vertraagde de wedstrijd regelmatig en zette vol in op een doelpuntloos gelijkspel.

Dat leek er ook te komen, tot er in blessuretijd een enorme climax plaatsvond: invaller Leonardo Pavoletti werd de absolute held van de avond door de winnende treffer tegen de touwen te werken. Daardoor eindigde de finale van de play-offs in 0-1 voor het Cagliari van Claudio Ranieri, dat bij zijn komst in december nog veertiende stond in de Serie B. Nu keert Cagliari al na één jaar terug op het hoogste niveau in Italië.