Gratis en voor niks: dit zijn de elf bekendste transfervrije spelers in Eredivisie

Gratis en voor niks: dit zijn de elf bekendste transfervrije Eredivisie-spelers

17 juni 2023 om 14:35
Laatste update: 17 juni 2023 om 14:36

Het voetbalseizoen zit erop en dus kan het transfergeweld nu echt losbarsten. De eerste miljoenenbedragen vlogen al over tafel, maar ook kosteloos kunnen nog genoeg Eredivisie-spelers de overstap maken. VoetbalPrimeur stelt een lijst op met elf namen die deze zomer gratis op te pikken zijn in Nederland.

Florian Grillitsch (Ajax)
De Oostenrijker is met afstand de speler met de hoogste marktwaarde in deze lijst: acht miljoen euro. Deze zomer is hij echter transfervrij, want niets wijst erop dat Grillitsch ooit nog een wedstrijd in het shirt van Ajax gaat spelen. Een groot aantal clubs ligt op de loer, waaronder zijn oude club TSG Hoffenheim, Werder Bremen en Besiktas. De 27-jarige middenvelder kwam in achttien wedstrijden in actie voor Ajax.

Matús Bero (Vitesse)
De Slowaakse captain van Vitesse zal volgend seizoen niet meer in Arnhem spelen. Na vijf seizoenen, 143 competitieduels en twintig goals wil Bero een nieuwe uitdaging aangaan. Een nieuwe club in de Eredivisie ligt niet voor de hand voor de 27-jarige middenvelder, die nu zal willen oogsten buiten Nederland. De deur staat nog wel op een kier: mocht Vitesse alsnog met een overtuigende aanbieding komen, dan zal Bero erover nadenken.

Virgil Misidjan (FC Twente)
Rond Misidjan is het nog spannend. De aanvaller is nog in volle onderhandeling met FC Twente over een nieuw contract. Volgens vertrekkend technisch directeur Jan Streuer zaten Misidjan en zijn entourage tot nu toe erg hoog in de boom, maar de kans is nog steeds aanwezig dat het goedkomt. Misidjan kwam in zijn loopbaan al uit voor FC Nürnberg, Ludogorets, PEC Zwolle en Willem II.

Bas Dost (FC Utrecht)
Inmiddels zit Dost in de herfst van zijn carrière en heeft hij regelmatig last van pijntjes, maar de 34-jarige spits wil doelpunten blijven maken. Zijn contract in Utrecht loopt deze zomer af en over zijn toekomst is nog niet veel bekend. Het schijnt dat promovendus Heracles Almelo hem terug wil halen naar de club. Dat kan in ieder geval gratis als hij besluit Utrecht achter zich te laten. Door de degradatie lijkt FC Emmen minder goede papieren te hebben.

Sander van de Streek (FC Utrecht)
De dertigjarige Van de Streek bewijst al jaren dat hij een belangrijke waarde is voor FC Utrecht. Of de aanvallende middenvelder ook in de Domstad blijft, is nog maar de vraag. Hij heeft aangegeven een stap naar het buitenland wel te zien zitten. Van de Streek speelde al één jaar in Estland, maar volgens hemzelf is hij nu in gesprek met andere clubs.

Mitchell Dijks (Vitesse)
De dertigjarige linksback komt al een tijdje niet meer voor in de plannen van Vitesse en zal deze zomer waarschijnlijk vertrekken uit Arnhem. Na zijn goede periode bij Bologna kwam het er zelden nog uit bij Dijks. Hij speelde uiteindelijk - mede door blessures - slechts zeven wedstrijden voor Vitesse. Mocht een club het aandurven met Dijks, dan is hij in ieder geval gratis op te pikken.

George Cox (Fortuna Sittard)
Nog een vleugelverdediger, maar dan één die wel belangrijk was voor zijn ploeg. Bij Fortuna Sittard onderscheidde Cox regelmatig zien met goals en assists. Nu loopt zijn contract af. Inmiddels zijn de onderhandelingen al geruime tijd bezig, maar de Engelsman heeft zijn zinnen gezet op een terugkeer 'naar huis'. Cox wil dichterbij zijn familie wonen en hoopt op een kans in Engeland.

Mattijs Branderhorst (NEC)
Na het aantrekken van Jasper Cillessen werd het voor Branderhorst een lastig verhaal in Nijmegen. De doelman van NEC, die een recordaantal reddingen verrichtte in de bekerwedstrijd tegen Feyenoord, laat zijn contract aflopen en gaat op zoek naar een nieuwe club. Die zou Branderhorst ook hebben gevonden: VoetbalPrimeur weet dat FC Utrecht de keeper binnenkort gaat presenteren.

Younes Namli (Sparta)
Na het topseizoen van Sparta is het voor Namli genoeg geweest op Het Kasteel. Aan het begin van dit seizoen kon hij zijn contract bij FK Krasnodar in Rusland laten ontbinden en tekende hij voor een jaar in Rotterdam. Toch was het vanaf het begin duidelijk dat het bij één jaar zou blijven en nu door wil. Welke clubs er geïnteresseerd zijn, is nog onbekend. 

Julio Pleguezuelo (FC Twente)
De contractonderhandelingen met de Spanjaard liepen de laatste maanden op niets uit, maar inmiddels lijkt de impasse toch doorbroken. Pleguezuelo is nog steeds gratis op te pikken in Enschede, maar de 26-jarige mandekker wil toch nog met de Tukkers praten. Of er nu wel akkoord wordt bereikt, is nog de vraag. Clubs kunnen hem in ieder geval nu nog gratis benaderen.

Iliass Bel Hassani (RKC Waalwijk)
De dertigjarige middenvelder liet geweldige dingen zien bij RKC, maar maakte het zichzelf met zijn gedrag binnen en buiten de lijnen ook niet altijd makkelijk. Bel Hassani zag zijn contract opgezegd worden door de Waalwijkers, waardoor hij dus officieel clubloos is vanaf 1 juli.