Reactie Van Dijk

Grote teleurstelling én trots bij Van Dijk: 'Hebben gevochten als leeuwen'

14 juni om 23:41

De teleurstelling is groot bij Virgil van Dijk na de uitschakeling van Oranje. De aanvoerder, die in de slotfase nog fungeerde als extra spits, is echter ook trots. 

"We hebben gevochten als leeuwen", aldus Van Dijk, die in de aanval betrokken was waarbij Noa Lang uiteindelijk de 2-2 maakte, waardoor Oranje een verlenging afdwong. Daarin was Kroatië uiteindelijk met 2-4 te sterk, waardoor het Nederlands elftal komende zaterdag de troostfinale speelt. "We wisten dat het lastig zou zijn. Ze hebben een goed middenveld. Ik denk dat we het bij vlagen goed hebben gedaan, alleen geven we twee penalty’s weg. Het is lastig om nu woorden te vinden", vervolgt Van Dijk voor de camera van NOS.

In de verlenging leek vermoeidheid een grote rol te spelen. Kroatië profiteerde daarvan en sloeg toen twee keer toe. "Op het einde ontstaan er grote ruimtes. Het is heel teleurstellend. We hadden heel graag naar de finale gewild. Je wilt hier (De Kuip, red.) weer spelen, en die beker omhoog houden."

Zelf zag Van Dijk er niet heel goed uit bij de 1-2 van Kroatië. Mario Pasalic dook vrij op tussen de Liverpool-verdediger en Nathan Aké. "Hoe ik het zag was dat hij vanuit Nathan en Teun (Koopmeiners, red.) in mijn rug kwam. Ik denk dat we daar allemaal scherper moeten zijn. En ik zeker ook."

Troostfinale
Komende zondag wacht voor Oranje dus de troostfinale, tegen of Spanje of Italië. "Dat wordt zeker zwaar", zucht Van Dijk. "We hebben iedereen nodig, ook de jongens die vandaag niet hebben gespeeld: zij zullen zondag belangrijk moeten zijn. Nu moeten we goed herstellen en ervoor zorgen dat we zondag in ieder geval die derde plek binnenslepen."