Verenigde Staten verslaan Mexico in verhitte wedstrijd met vier rode kaarten

Amerika en Mexico ontsporen: vier rode kaarten, groot Eredivisie-aandeel

16 juni om 07:55

De Verenigde Staten hebben ten koste van Mexico de finale van de Nations League bereikt. De Amerikanen wonnen met 3-0 in Las Vegas door doelpunten van Christian Pulisic (2) en Ricardo Pepi, maar de wedstrijd werd vooral ontsierd door vier rode kaarten.

De vlam sloeg in de pan na een overtreding van Cesar Montes twintig minuten voor tijd. Bij een 2-0 achterstand deelde de Mexicaanse verdediger een schop uit aan Folarin Balogun. Montes kreeg een rode kaart, net als Weston McKennie voor zijn aandeel in het opstootje dat volgde.

In de slotfase ging het opnieuw mis. Edson Álvarez schoot de bal hard tegen Sergiño Dest aan en weer vlogen beide teams elkaar in de haren. De middenvelder van Ajax kreeg een gele kaart voor zijn onsportieve gedrag, terwijl Dest en Gerardo Arteaga rood kregen vanwege hun handgemeen. Tot overmaat van ramp werd het duel kort voor tijd ook nog eens stilgelegd vanwege racistische geluiden vanaf de tribune.

Waar Álvarez en Ajax-ploeggenoot Jorge Sánchez in de basis stonden bij Mexico, viel Feyenoord-spits Santiago Gimenez in. PSV'er Érick Gutiérrez behoorde niet tot de wedstrijdselectie. Ook bij de Verenigde Staten was de Eredivisie goed vertegenwoordigd. Dest (ex-Ajax) verscheen aan de aftrap, Luca de la Torra (ex-Heracles Almelo), en de aan FC Groningen verhuurde Pepi vielen in. Taylor Booth bleef op de bank.

Overigens gaf Dest voor zijn rode kaart een zeer fraaie assist op Pepi, die met zijn goal nog maar eens zijn visitekaartje afgaf aan PSV. Amerika treft Canada in de finale van de Nations League, maar moet het wel zonder de geschorste Dest en McKennie stellen.