'Rampjaar doet zich voelen: Ajax begint op honderd miljoen euro in de min'

'Ajax begint op min 100 miljoen, maar geen reden om op de rem te trappen'

16 juni om 08:22

Het mislopen van de Champions League doet zich voelen bij Ajax. De Amsterdammers beginnen komend seizoen op 'min honderd miljoen euro', zo concludeert Voetbal International in een financiële analyse.

Ajax voert sinds 2018 een scherp financieel beleid en plukte daar meerdere jaren de vruchten van. Dit seizoen eindigde de recordkampioen echter op de derde plaats in de Eredivisie, waardoor het zich plaatste voor de voorronde van de Europa League. Voor Ajax kelderen de gegarandeerde UEFA-premies met zo'n 30 à 35 miljoen euro.

Volgens VI zal Ajax komend seizoen vermoedelijk uitkomen op een omzet tussen de 135 en 145 miljoen. Dat terwijl de kosten de laatste jaren zijn gestegen tot zo'n 190 miljoen per jaar. Het geschatte operationele tekort loopt op tot ongeveer veertig miljoen, enigszins afhankelijk van de Europese prestaties. Ook transfers zullen dit moeilijk oplossen. Niet alleen daalde de waarde van de spelers door de teleurstellende prestaties, ook 'hebben de steeds duurdere aankopen ertoe geleid dat de moeilijkheidsgraad om te verdienen aan het spelersbeleid steeds hoger is geworden.'

De afschrijving op de selectie bedraagt momenteel zelfs zestig miljoen per jaar. Tel daar het begrotingstekort van veertig miljoen bij op en Ajax begint het seizoen 2023/2024 op honderd miljoen euro in de min. Toch zit Ajax niet direct in de problemen. De club zal over 2022/2023 een winst presenteren en heeft al een fors eigen vermogen van tweehonderd miljoen. Bovendien gaan de Europese premies vanaf 2024/2025 omhoog.

'Zo is het opvallendste van het hele verhaal misschien nog wel dat Ajax een voor Nederlandse begrippen gigantisch verlies boven het hoofd hangt, maar dat er vooralsnog geen reden is om op de rem te trappen', besluit VI.