Van der Vaart: 'Dat waren twee van de mooiste weken in mijn carrière'

Van der Vaart: 'Dat waren twee van de mooiste weken in mijn carrière'

17 juni om 07:55

Rafael van der Vaart denkt met bijzonder veel plezier terug aan zijn korte periode bij PEC Zwolle in 2018. De spelmaker bevond zich in de nadagen van zijn carrière en zou twee weken zijn conditie op peil houden in Overijssel, maar het werd meer dan dat.

Van der Vaart kwam via John van 't Schip naar PEC en spreekt van 'twee van de mooiste weken in mijn carrière', hoewel hij ook bij Ajax, HSV, Real Madrid en Tottenham speelde en Oranje vertegenwoordige op EK's en WK's. "Ja, en tóch noem ik de periode in Zwolle één van de mooiste", stelt hij in het Algemeen Dagblad.

"Weet je wat het is? Oké, ik was een goede voetballer. Maar ik kan wel zeggen dat ik misschien wel een van de beste professionele amateurs ben geweest. Een combinatie van genieten van het leven en heel serieus voetballen. Dat kwam daar allemaal een beetje samen", legt Van der Vaart uit. "Het was echt gezellig. Klaverjassen op het terras met Brammetje van Polen en Diederik Boer, 's avonds een bittergarnituurtje bestellen op de hotelkamer. Dat was hartstikke leuk."

Thomas van den Belt
"En weet je wat ook leuk was? Dat je merkt dat die jonge gasten iets van je kunnen leren. Daar groei je zelf ook alleen maar van", vervolgt Van der Vaart, die lyrisch is over Feyenoord-aanwinst Thomas van den Belt. "Als hij zich zo door blijft ontwikkelen, kan hij weleens een verrassing in de Kuip worden. Moet je kijken hoe makkelijk hij scoort. Haast onverstoorbaar."

Van der Vaart had zelf ook bij PEC kunnen blijven, maar koos voor zijn gezin in Denemarken. "Al zei Estavana wel: Doe het gewoon. Ga daar toch bij PEC voetballen! Die zag namelijk die lach op mijn gezicht. Die zij al een tijdje niet meer gezien had."

Zijn vertrek uit Zwolle was moeilijk. "Eerlijk? Ik kon wel janken, echt waar. Je weet, ik ben een voetbalromanticus. Je gaat op voetbal, omdat je het leuk vindt. En dat gevoel had ik bij PEC."