Conclusies: Koeman langs de Van Gaal-meetlat, Simons heeft nog tijd nodig

Conclusies: Koeman langs de Van Gaal-meetlat, Simons heeft nog tijd nodig

18-06-2023 17:30
63

Het Nederlands elftal kan op vakantie na een teleurstellende Final Four in de Nations League. Oranje ging zondag met 2-3 onderuit tegen Italië. Zes conclusies na een teleurstellende wedstrijd in Enschede.

Wereld van verschil voor Koeman
In zijn eerste periode als bondscoach bracht Ronald Koeman de lach terug bij Oranje. Onder hem werd de weg omhoog weer ingezet. Nu is de situatie duidelijk anders. Koeman kreeg in maart al met 4-0 op de broek van Frankrijk en na de nederlagen tegen Kroatië en Italië wordt de gemoedstoestand er niet beter op. Hij ‘evenaart’ het negatieve record van Danny Blind en Guus Hiddink met drie nederlagen in zijn eerste vier duels.

Oranje mist wereldklasse
In de rust opperde Pierre van Hooijdonk dat Oranje misschien wel voor een andere speelwijze moet kiezen. De vergelijking met het 5-3-2 van Louis van Gaal is nooit ver weg. Koeman ziet daar alleen geen heil in. Wel zal hem ook duidelijk worden dat Nederland te weinig topspelers heeft om tegen toplanden te domineren vanuit een 4-3-3. Feit is bovendien dat Oranje elf tegengoals incasseerde in vier interlands onder Koeman, onder Van Gaal duurde dat twaalf wedstrijden. Het kwam bovendien niet meer voor sinds 1962.

Memphis niet te snel afschrijven
Met Donyell Malen, Noa Lang, Xavi Simons en Cody Gakpo bracht Nederland veel aanvallend en jong talent binnen de lijnen. Zij hadden duidelijk moeite tegen Italië. Rafael van der Vaart wees na afloop op het gemis van Memphis Depay, die al wat verder is in zijn ontwikkeling en die veel tegenstanders aan zich bindt. De Atlético-aanvaller is vaak het mikpunt van kritiek, maar Koeman had hem er ongetwijfeld graag bijgehad. Ook een verdediger als Matthijs de Ligt weet wat er gevraagd wordt op dit niveau.

Xavi Simons heeft tijd nodig
De Final Four van de Nations League bewees ook dat Xavi Simons nog tijd nodig heeft om zich te kunnen onderscheiden op het hoogste podium. De absolute smaakmaker van PSV werd tegen Kroatië en Italië fel op de huid gezeten en kon daardoor nog niet brengen wat je van hem hoopt te zien. Datzelfde geldt overigens voor iemand als Noa Lang, die nu weet dat uitblinken in België niet hetzelfde is als tegen de Europees kampioen. Misschien is nog een jaar Eredivisie zo slecht nog niet voor Simons.

KNVB-kassa rinkelt minimaal
Niemand die er nu echt om maalt, maar de penningmeester van de KNVB zal toch wat teleurgesteld zijn. Het Nederlands elftal had tijdens de Final Four van de Nations League in totaal 10,5 miljoen euro kunnen verdienen voor de bond. Door de nederlaag tegen Italië blijft de teller steken op 6,5 miljoen. Nederland was al verzekerd van 4,5 miljoen, bestaande uit een startpremie (2,25 miljoen) en een premie voor het behalen van de eerste plek in de poule tijdens de groepsfase (2,25 miljoen). Daar komt nu twee miljoen bij vanwege de vierde plek.

Oranje-spelers kunnen de batterijen opladen
Na een lang seizoen leken veel spelers wat pap in de benen te hebben. Ze kunnen nu de batterijen gaan opladen om zich in september weer met frisse moed in Zeist te melden. Dan staan de EK-kwalificatieduels met Griekenland en Ierland op het programma.