EK O21 komt eraan: tien veelbelovende talenten om dit toernooi op te letten

EK O21 komt eraan: tien veelbelovende talenten om dit toernooi op te letten

20-06-2023 11:00
18

Het EK O21 staat voor de deur. In Roemenië en Georgië krijgen talenten de kans zich te etaleren op het grootste podium. Welke parels lopen er rond op het EK? VoetbalPrimeur licht tien veelbelovende talenten, op alfabetische volgorde, uit.

In deze lijst worden alleen spelers van andere landen meegenomen. Bondscoach Erwin van de Looi werkt met een 23-koppige selectie toe naar het EK. Daarvan spelen Ryan Gravenberch (Bayern München), Joshua Zirkzee (Bologna), Jan Paul van Hecke (Brighton), Thijs Dallinga (Toulouse) en Micky van de Ven (VfL Wolfsburg) in de vijf grootste competities van Europa.

Ander Barrenetxea (Spanje/Real Sociedad, 21)
Met zijn dribbelkwaliteiten en doelgerichtheid heeft het jeugdexponent van Real Sociedad het afgelopen seizoen een plek in de hoofdmacht afgedwongen. Barrenetxea stond door een spierblessure in de eerste seizoenshelft buiten spel, na de WK-break toonde hij geregeld zijn klasse in La Liga.

Michel-Ange Balikwisha (België/Royal Antwerp FC, 22)
In de naam van Balikwisha kent België nog een groot talent op het EK. De aanvaller kreeg van Mark van Bommel het hele seizoen de kans om zich op de linksbuitenpositie te presenteren. Dit deed de Belgische Congolees met verve: Balikwisha scoorde tien keer, waarvan één een zeer belangrijke tegen KRC Genk in de play-offs was.

Charles De Ketelaere (België/AC Milan, 22)
De Ketelaere kende een moeizaam debuutseizoen bij AC Milan, maar kwam desondanks tot 32 competitiewedstrijden. De aanvallende middenvelder heeft bij Club Brugge bewezen een toptalent te zijn, waardoor het EK een mooi moment is om zich te etaleren. De Ketelaere heeft al twaalf interlands voor De Rode Duivels gespeeld, maar moet in Roemenië en Georgië de O21 op sleeptouw nemen.

Manu Koné (Frankrijk/Borussia Mönchengladbach, 22)
Deze krachtpatser was het afgelopen seizoen niet weg te denken uit de basis bij Borussia Mönchengladbach. Niet voor niets wordt hij in het geruchtencircuit gelinkt aan een overstap naar Liverpool. Prijskaartje? Minimaal dertig miljoen euro.

Youssoufa Moukoko (Duitsland/Borussia Dortmund, 18)
Maakte al zijn debuut voor Die Mannschaft, maar komt deze zomer voor de O21 uit op het EK. Moukoko scoorde in zijn eerste volledige Bundesliga-seizoen zeven keer. Diverse Engelse clubs hebben de aanvaller op de korrel.

Mykhaylo Mudryk (Oekraïne/Chelsea, 22)
Net als Kvaratskhelia is Mudryk bij de A-selectie van diens land al een grote naam. Qua leeftijd mag hij echter nog uitkomen op het EK O21. Daar maakt Oekraïne dankbaar gebruik van. Chelsea heeft groen licht gegeven en leent Mudryk uit een Oekraïne O21. De aanvaller maakte afgelopen winter een transfer van zeventig miljoen euro, maar komt op Stamford Bridge nog niet uit de verf.

Oihan Sancet (Spanje/Athletic Club, 23)
Sancet is al een gevestigde naam in La Liga. De Bask, die bij voorkeur als aanvallende middenvelder speelt, was het afgelopen seizoen een van de dragende krachten bij Athletic Club. De lange middenvelder is fysiek sterk, heeft een goed overzicht en een geweldige pass in de benen.

Mohamed Simakan (Frankrijk/RB Leipzig, 23)
Deze centrumverdediger, die ook als rechtsback uit de voeten kan, is zonder twijfel one to watch op het EK. Met zijn 1 meter 87 is hij sterk in de lucht, terwijl hij over een uitstekend voetballend vermogen beschikt. Hij wordt al in verband gebracht met Arsenal, waar hij een concurrent kan worden van landgenoot William Saliba.

Sandro Tonali (Italië/AC Milan, 23)
Tonali wordt in Italiaanse media omschreven als 'een mix van Pirlo en heel veel andere spelers'. Kortom: deze controleur is een speler om op te letten. Tonali speelde al veertien keer voor het grote Italië, maar mag zich deze zomer opmaken om de beloftenploeg te leiden.

Fábio Vieira (Portugal/Arsenal, 23)
Vieira is met 25 interlands voor Jong Portugal de routinier in het elftal. De spil van de Portugese beloftenploeg, die in 2022 voor 35 miljoen euro naar Arsenal transfereerde, kwam het afgelopen seizoen tot 22 Premier League-optredens. De centrale middenvelder moet dit EK De lijnen uitzetten.

Vanzelfsprekend acteren er meer grote talenten op het jeugd-EK. De volgende spelers maken het niet tot de top tien, maar kunnen zeker hoge ogen gooien in Roemenië en Georgië.

België: Loïs Openda (RC Lens)
Duitsland: Nelson Weiper (FSV Mainz 05)
Engeland: Harvey Elliott (Liverpool), Noni Madueke (Chelsea)
Spanje: Rodrigo Riquelme (Girona)