Ajax swingt even, Kudus en Bergwijn blinken uit: eerste Ajax-zege Steijn een feit

Ajax swingt even, Kudus en Bergwijn blinken uit: eerste Ajax-zege Steijn een feit

18-07-2023 15:53
272

Maurice Steijn heeft zijn eerste officieuze zege geboekt als trainer van Ajax. In een oefenduel waren de Amsterdammers met 3-0 te sterk voor Shakhtar Donetsk. In een fase van ongeveer twintig minuten kregen de Ajacieden het op hun heupen.

Het oefenduel met Shakhtar was de tweede wedstrijd van Ajax deze voorbereiding. De eerste oefenclash, met FC Den Bosch, eindigde in een teleurstellend 2-2 gelijkspel. Zonder Steven Berghuis, Gerónimo Rulli en Francisco Conceição trad Ajax aan tegen Shakhtar van Patrick van Leeuwen. Davy Klaassen droeg de aanvoerdersband, na de exits van Dusan Tadic en Jurriën Timber.

Ajax begon stroef aan de oefenwedstrijd op De Toekomst. De eerste kansjes waren voor Shakhtar, terwijl de thuisploeg bij vlagen slordig was. Toch kreeg Ajax na negentien minuten de uitgelezen kans op de 1-0: Devyne Rensch werd gevloerd in de zestien van de Oekraïners, waarna Mohammed Kudus mocht aanleggen vanaf elf meter. De Ghanees, die mogelijk de nieuwe penaltynemer van Ajax is, faalde niet en schoot kiezelhard raak: 1-0.

Daarna pakte Ajax door. De ploeg van Steijn kwam plotseling helemaal los en zette een aantal fraaie combinaties op. Dat leverde in rap tempo de tweede en derde treffer op: na een pass van Kudus en een overstapje van Christian Rasmussen wist Steven Bergwijn raak te schieten. Niet veel later maakte Kudus juist op aangeven van Bergwijn de 3-0. Dat was ook de ruststand.

Na de pauze stuurde Steijn bijna een volledig ander elftal het veld in. Onder meer Brian Brobbey, Calvin Bassey, Remko Pasveer en Kenneth Taylor kwamen binnen de lijnen, terwijl Klaassen, Jorrel Hato en Branco van den Boomen als enigen blijven staan. In de tweede helft kregen beide ploegen wat kansen, onder meer door foutjes van Bassey en Pasveer. Gescoord werd er echter niet meer: het bleef 3-0. Daarmee heeft Ajax zijn eerste oefenzege van dit seizoen binnen.