Puntenverlies voor Ajax: dapper Excelsior houdt Amsterdammers op gelijkspel

19-08-2023 18:27
559

Het eerste puntenverlies voor Ajax in het nieuwe Eredivisie-seizoen is een feit. In Rotterdam-Kralingen kwam de ploeg van Maurice Steijn, die in persoonlijk opzicht een hectische week achter de rug heeft, niet langs Excelsior: 2-2.

Afgelopen week was een roerige voor Ajax. Steijn was onderwerp van gesprek door de uitspraak van Pierre van Hooijdonk in Studio Voetbal, terwijl doelman Gerónimo Rulli te horen kreeg dat hij minimaal tot de winterstop uit de roulatie is. Jay Gorter kreeg tegen Excelsior de voorkeur boven Diant Ramaj. Carlos Forbs startte in plaats van Kenneth Taylor.

De wedstrijd begon rustig. Na een aantal speldenprikjes van Ajax was het in minuut 25 voor het eerst raak. Geklungel van Excelsior op eigen helft werd genadeloos afgestraft door de uitstekend spelende Brian Brobbey, die daarmee zijn eerste doelpunt van het seizoen te pakken heeft. Ajax wilde doordrukken en was via Kudus - bal werd uit het doel gewerkt - en Brobbey - VAR keurde het doelpunt na een fraaie pass van Benjamin Tahirovic af - dicht bij de 0-2.

Ajax leek met een voorsprong de rust in te gaan, maar Excelsior was in de blessuretijd met de eerste de beste kans trefzeker. Rechtsback Siebe Horemans kreeg de bal voor de voeten en verschalkte Gorter. In de rust werd de ongelukkig spelende Anass Salah-Eddine naar de kant gehaald. Owen Wijndal was zijn vervanger, maar ook hij kon geen indruk maken.

Vlak na rust zette Nikolas Agrafiotis Excelsior tegen de verhouding in op voorsprong. Jakov Medic stond achterin te schutteren en leverde de bal zomaar in. Ajax moest in de achtervolging. Pas in minuut 72 viel de op dat moment verdiende gelijkmaker. Invaller Davy Klaassen zocht positie voor de goal en werkte een afgemeten voorzet binnen.

Zowel Ajax als Excelsior wilde geen genoegen nemen met een gelijkspel, wat een interessante slotfase opleverde. Aan beide kanten vielen nog kansen, maar doelpunten bleven uit. Ajax heeft volgende week een vrij Eredivisie-weekend, om zich zo optimaal voor te bereiden voor het tweeluik tegen Ludogorets in de play-offs van de Europa League.