Matige coëfficiëntenweek: PSV en AZ moeten Eredivisie in race om plek vijf houden

Matige coëfficiëntenweek: PSV en AZ moeten Eredivisie in race om plek vijf houden

24-08-2023 23:15 Laatste update: 23:16
186
Author profile picture

Nordin 't Hart

Nederland heeft geen goede week achter de rug op de UEFA-coëfficiëntenlijst. Ajax was de enige club die een overwinning wist te boeken, terwijl alleen een wonder Europese uitschakeling van FC Twente kan voorkomen. PSV en AZ kwamen op hun beurt niet verder dan een gelijkspel in hun Europese wedstrijden. Als alles volgende week net verkeerd uitvalt, is de vijfde plek op de coëfficiëntenlijst een stuk verder uit zicht.

Vorige week zag alles er nog mooi uit voor 'ons' op coëfficiëntengebied. PSV, AZ en Twente boekten allemaal goede resultaten en gingen naar de laatste voorronde van de Champions en Conference League. Daarin waren de twee eerstgenoemde ploegen op papier de favoriet tegen respectievelijk Rangers FC en SK Brann. Alleen Twente kende een écht pittige loting met Fenerbahçe. Daarnaast stroomde Ajax in de laatste Europa League-voorronde in, waarin Ludogorets de tegenstander is.

Ajax was dus de enige Nederlandse ploeg die deze week wist te winnen in Europa, maar vanuit coëfficiëntenoogpunt waren de andere wedstrijden belangrijker. Ajax is namelijk sowieso gegarandeerd van een Europese groepsfase en dus zes duels om coëfficiëntpunten te verdienen. In de Europa League vallen uiteindelijk iets meer bonuspunten te verdienen, maar in de Conference League treft Ajax weer makkelijkere tegenstanders. 

Overwinningen van PSV, AZ en Twente waren daarentegen wel cruciaal. In de Champions League wachten namelijk significant meer bonuspunten op PSV dan in de Europa League. Het tweede Europese toernooi blijkt dan ook op coëfficiëntenvlak vaak niet lucratiever voor Nederland dan de Champions League. AZ en Twente beschikken op hun beurt niet over een vangnet in de Conference League-voorrondes, waardoor ze bij uitschakeling een seizoen lang geen punten meer kunnen pakken voor Nederland.

We vreesden er al voor, maar Nederland kan FC Twente na volgende week eigenlijk al zo goed als wegstrepen van zijn lijst met actieve Europese deelnemers. De Tukkers verloren met 5-1 van Fenerbahçe en dus moet er wel iets heel geks gebeuren in Enschede, wil Europese uitschakeling geen feit worden. Op de lange termijn kan eventuele uitschakeling van Twente Nederland zomaar gaan opbreken in de strijd om plek vijf, waarbij vier Champions League-tickets te verdienen zijn. Bij PSV en AZ kan het na remises nog alle kanten op.


Voor Nederland is het van cruciaal belang dat AZ volgende week wél wint van SK Brann

Volgende week moeten de ogen dus vooral gericht worden op die teams. Als PSV en AZ namelijk falen en Twente ook niet voor een comeback van jewelste zorgt, kunnen we de vijfde plek voorlopig uit ons hoofd zetten. We staan op dit moment namelijk nog voor op Frankrijk in de strijd om plek vijf, maar vrijwel alle teams van dat land komen in de groepsfase pas in actie. De Fransen zijn dus verzekerd van veel meer duels om punten te pakken.

Als PSV en AZ het wel halen, liggen er juist nog voldoende kansen. Vorig seizoen wisten we namelijk ook een sterk Europees seizoen te draaien met vier teams in de groepsfase, maar dat kwam wel doordat iedereen toen punten bij elkaar sprokkelde. Eén team minder zou dus een enorm verschil maken, terwijl er dan opnieuw uitzonderlijke prestaties gevraagd worden van de teams. Volgende week wordt er in ieder geval een stuk meer duidelijk.

De posities rondom Nederland op de huidige coëfficiëntenranking
5. NEDERLAND 54.000 (2.700) (5/5)
6. Frankrijk 52.248 (1.667) (6/6)
7. Portugal 47.482(2.166) (4/6)