Van Gaal krijgt bijzondere prijs: 'Een eiland in de tijd, uniek in zijn soort'

Van Gaal krijgt bijzondere prijs: 'Een eiland in de tijd, uniek in zijn soort'

03-09-2023 19:52
20

Louis van Gaal wordt geëerd met een Eredivisie Oeuvre Award. De voormalig trainer van onder meer Ajax, AZ en Oranje wordt onderscheiden voor zijn grote waarde voor het Nederlandse voetbal, maakt de Eredivisie CV bekend.

Na Arjen Robben en Wim Jansen (postuum) is Van Gaal de derde die de Eredivisie Oeuvre Award in ontvangst mag nemen. Hij wordt maandag in het zonnetje gezet tijdens de Eredivisie Awards-show. "Louis van Gaal is een eiland in de tijd, uniek en enig in zijn soort. Altijd zichzelf, altijd uitgesproken. Wereldberoemd bij de liefhebbers en wereldberucht bij een deel van de pers", laat Eredivisie-directeur Jan de Jong weten.

"Een man met een eigen missie en visie, die altijd meebewoog met de tijd", vervolgt De Jong. "Een man die prijzen won met de grootste clubs op deze aarde: Ajax, Bayern München, Barcelona en Manchester United. Maar wellicht zijn knapste prestatie is juist in de Eredivisie geweest met het kampioenschap van AZ. Louis, de man die nooit iets aan het toeval overlaat."

"Hij, die Ajax in de jaren '90 weer kleur op de wangen en aanzien in de wereld gaf. Maar bovenal iemand die zich altijd belangeloos heeft ingezet voor zijn medemens. Juist Louis hoort thuis in de eregalerij van het Rijksmuseum van de Eredivisie. Het minste wat wij hem terug kunnen geven voor al dat moois, is het tonen van onze dank en erkenning met deze Eredivisie Oeuvre Award", aldus De Jong.

Van Gaal werd vier keer landskampioen in Nederland: drie keer met Ajax en één keer met AZ. Hij is samen met Leo Beenhakker en Ronald Koeman de enige trainer die met twee verschillende clubs kampioen van Nederland werd. Daarnaast was hij onder meer in drie periodes bondscoach van het Nederlands elftal. Met de bronzen medaille op het WK 2014 als hoogtepunt.