Koeman waarschuwt 'gezellige' Oranje-spelers: 'Mis ik weleens in deze groep'

Koeman waarschuwt 'gezellige' Oranje-spelers: 'Dat mis ik weleens in deze groep'

4 september om 17:22

Ronald Koeman eist een reactie van de spelers van het Nederlands elftal in de EK-kwalificatieduels met Griekenland en Ierland. De bondscoach hield een zure nasmaak over aan de Final Four van de Nations League, waarin werd verloren van Kroatië en Italië.

Koeman was niet tevreden over de Oranje-spelers. "De eerste helft tegen Kroatië was gewoon slecht. Daarom vond ik het interview van Nigel (de Jong, red.) heel goed. Hij zei ook dat je trots moet zijn om voor Oranje te spelen en alles moet doen wat in je vermogen ligt. Het is allemaal heel gezellig als je ze ziet binnenkomen, maar je moet ook hard naar elkaar kunnen zijn. Zeker op momenten als tegen Italië."

Volgens Koeman ligt daar ruimte voor verbetering. "De tijden zijn veranderd. In de periode dat wij speelden, was je hard naar elkaar toe. Dat wilde niet zeggen dat je iemand wel of niet mocht, maar je moest het maximale doen om tot een prestatie te komen. Als iemand zijn man niet volgt, dan zeg je daar wat van. Dat mis ik weleens, ook in deze groep. Maar ik denk dat dat een beetje de generatie is. Als je wil winnen, dan moet dat aspect veel beter zijn in dit team."

De keuzeheer heeft een duidelijke boodschap voor de Oranje-internationals. "Het besef moet er zijn dat dit heel belangrijk is. We hebben iets recht te zetten. Niet alleen qua spel, maar ook qua resultaat. Wij moeten heel kritisch naar elkaar zijn. Het zijn spelers die best wel zelfkritisch zijn. Dus ik heb er alle vertrouwen in."

Oranje begon de EK-kwalificatie met een harde nederlaag tegen Frankrijk (4-0) en een zege op Gibraltar (3-0). De eerste twee landen in de poule plaatsen zich voor het EK 2024 in Duitsland.