Kritiek op De Ligt, lof voor Koeman

Koeman-omzetting helpt 'onbehaaglijke' De Ligt: 'Ander mens in de tweede helft'

11 september 2023 om 07:13
Laatste update: 11 september 2023 om 07:21

Hans Kraay jr. is van mening dat Oranje de zege in Ierland (1-2) van zondagavond grotendeels te danken heeft aan de omzetting van Ronald Koeman in de rust. De bondscoach schakelde om van 3-4-3 naar 4-3-3, waardoor vooral Matthijs de Ligt veel beter tot zijn recht kwam. 

"Koeman heeft wel goed gewisseld in de rust", begint Kraay zijn betoog voor de camera van ESPN. "Want De Ligt is niet erg comfortabel als hij een van de drie buitenste is. Dan is hij kwetsbaar, want dan komt hij dicht aan de zijlijn te spelen, met ruimtes in zijn rug. Hij moet dan een soort tweede rechtsback worden, daar is hij zó onbehaaglijk in.'

In het tweede bedrijf speelde Oranje met vier verdedigers. Dumfries werd rechtsback, terwijl De Ligt een centrum vormde met Virgil van Dijk. "In de tweede helft zie je een totaal ander mens. Toen leek het wel of er iemand anders in de ploeg stond", vervolgt Kraay jr, die vindt dat Lutsharel Geertruida in de 3-4-3 veel beter tot zijn recht komt dan De Ligt. "Maar ook De Vrij (Stefan, red.) kan dat beter, want hij was vroeger ook nog rechtsback bij Feyenoord."

De ESPN-analist benadrukt vervolgens nogmaals dat het ingrijpen van Koeman cruciaal is geweest. "Ik heb de indruk dat Ronald Koeman het echt nadrukkelijk anders wilde doen dan Louis van Gaal. Dat is faliekant mislukt tegen grote landen, dus hij heeft dat aangepast. Dan vind ik het sterk dat hij de aanpassing die hij tegen Griekenland heeft gedaan ook weer overboord gooit."