Oranje op rapport: Dumfries de grote man, vier onvoldoendes

Oranje op rapport: Dumfries de grote man, ook vier onvoldoendes

10 september 2023 om 22:58
Laatste update: 10 september 2023 om 23:04

Het Nederlands elftal rekende na een zwakke eerste helft af met Ierland. De moeizame start in Dublin is desondanks terug te zien in een deel van de rapportcijfers van Oranje.

Mark Flekken – 5: hij wordt vaak geroemd om zijn voetballende kwaliteiten, maar het duel was amper onderweg of Flekken ging al in de fout in de opbouw. Niet veel later was hij kansloos bij een penalty van Adam Idah. Een onrustig optreden van de sluitpost.

Matthijs de Ligt – 5: De Ligt is bij Bayern München uit de basis verdreven en het ongelijk van zijn trainer kon hij in Oranje niet bewijzen. Vooral in de openingsfase stapelde hij fout op fout.

Virgil van Dijk – 5,5: Hij veroorzaakte ongelukkig een penalty met een handsbal. Na een klein halfuur had hij geluk dat hij een vrije trap kreeg, toen Idah hem aftroefde. Zo soeverein als het eens was, was het weer niet.

Nathan Aké – 6: Zelfs Aké deelde aanvankelijk in de defensieve malaise. Hij gaf een grote kans weg door De Jong in een vrij onmogelijke situatie aan te spelen. Daarna herpakte hij zich.

Denzel Dumfries – 8: Het is ongelooflijk wat Denzel Dumfries laat zien in Oranje. Hij verdiende een strafschop en gaf een assist op Weghorst. Rafael van der Vaart noemde hem 'de grote ster van Oranje'.

Daley Blind – 5: Koeman roemde het na het duel met de Grieken om zijn voetballende en tactische vermogen, maar tegen de felle Ieren kwam hij vaker in zijn zwakte. Blind werd een paar keer simpel afgetroefd.

Mats Wieffer – 5: Wieffer had zijn handen vol aan de fysiek sterke en enthousiaste Ieren. Het mag, nee moet, af en toe een tandje sneller bij de Feyenoord-controleur. Gezien zijn gele kaart viel de wissel in de rust goed te begrijpen.

Frenkie de Jong – 7,5: De Barça-spelmaker werd aanvankelijk fel op de huid gezeten, maar hij vond steeds meer zijn draai in Dublin. De Jong was weer de grote regisseur, met zijn fraaie voorassist op Dumfries als bewijs. Zó belangrijk voor Oranje.

Xavi Simons – 5,5: Simons is ijzersterk aan het seizoen begonnen, maar die lijn kon hij tegen Ierland niet doortrekken. Er lag ruimte voor de aanvallende middenvelder, die daar te weinig gebruik van maakte.

Cody Gakpo – 7: Met een splijtende pass op Dumfries stond hij aan de basis van de 1-1. De penalty benutte de Liverpool-speler zelf. Gakpo liet zien dat hij het verschil kan maken.

Donyell Malen – 6: hij kreeg de voorkeur boven Weghorst, omdat Koeman verwachtte dat er ruimtes zouden liggen achter de Ierse defensie. Eén keer brak Malen door, maar al met al was het te mager.

Invallers
Wout Weghorst – 7,5: wat een ontlading: Weghorst was duidelijk blij met zijn doelpunt. De spits speelde weer met volle overgave en liet zien wat hij kan toevoegen aan Oranje.

Tijjani Reijnders – 7: Ook Reijnders beleefde een prima invalbeurt. De kersverse debutant, die ook tegen Griekenland inviel, liet zien dat hij het nodige voetballende vermogen toevoegt op het middenveld.

Teun Koopmeiners – x: Speelde te kort voor een beoordeling.
Noa Lang – x: Speelde te kort voor een beoordeling.
Steven Berghuis – x: Speelde te kort voor een beoordeling.

Bondscoach
Ronald Koeman – 6,5: Oranje begon ronduit zwak en ongeïnspireerd aan het duel met Ierland, maar Koeman herstelde dat in de rust. Het inbrengen van Weghorst en Reijnders én het switchen naar 4-3-3 bleek een uitstekende zet. Plots was Nederland veel beter dan de Ieren.