Verbazing om verval Duitsland: 'Musiala, Wirtz, Haverts is crème de la crème'

"Als een Nederlander het Duitse voetbal moet redden en dan ook nog Van Gaal..."

12 september 2023 om 13:15

Het Duitse voetbal verkeert negen maanden voor het EK in eigen land in een diepe crisis. Bondscoach Hansi Flick werd ontslagen na de 1-4 nederlaag tegen Japan en dat was voor Youri Mulder en Simon Cziommer geen verrassing. 

"Japan was individueel en als team de betere", zegt Mulder tegen de NOS. Hij mist kwaliteit. "Ze hebben niet echt goede spelers. Als je de centrale verdedigers bekijkt: Antonio Rüdiger speelde als een amateur tegen Japan, Niklas Süle is een reus die niet kan voetballen. Nederland heeft veel betere centrale verdedigers. Daarnaast hebben ze geen spits, is Kai Havertz een clubvoetballer en zijn Leroy Sané en Serge Gnabry de ene wedstrijd fantastisch en de andere keer drie keer niets."

Cziommer ziet daarentegen wel voldoende individuele kwaliteit bij Die Mannschaft. "De teamprestatie is het grootste probleem. Want Jamal Musiala, Florian Wirtz en Havertz zijn toch de crème de la crème? Het is meer de vraag hoe je het team weer laat schitteren. Ik kan niet in de kleedkamer kijken. Maar dat er iets niet klopt, zie je wel. Misschien ontbreken er leiders. Buiten Ilkay Gündogan om zijn die er weinig."

In Duitse media vallen onder meer de namen van Julian Nagelsmann, Jürgen Klopp én Louis van Gaal als mogelijke opvolgers van Flick. "Van Gaal lijkt mij echt grappig, leuk en geweldig. Als een Nederlander het Duitse voetbal moet redden en dan ook nog eens Van Gaal... van mij mag dat", lacht Mulder.