'Vijf spelers zeker van plek bij Ajax, op overige zes posities strijd open'

'Van de handvol beloften dicht Ajax hem de meeste kans toe om door te breken'

13 september 2023 om 07:42

Kristian Hlynsson staat er goed op binnen Ajax. Van de handvol beloften die zich aandienen in Amsterdam wordt de negentienjarige IJslander intern de meeste kans toegedicht om snel door te breken, weet het Algemeen Dagblad.

Hlynsson heeft met forse concurrentie te maken op het middenveld van Ajax, maar voor de interlandperiode had hij een basisplaats tegen Fortuna Sittard (0-0). Het  is wel de vraag of de middenvelder blijft staan, nu steeds meer aankopen zich bij de selectie van coach Maurice Steijn voegen. Het AD noemt Silvano Vos, Amourrichio van Axel Dongen en Mika Godts als de andere talenten die zijn overgeheveld.

De krant concludeert dat Steijn een puzzel heeft te leggen. Zeker in vergelijking met Feyenoord, PSV, AZ en FC Twente, waar het fundament al ligt. 'Hoe anders is dat bij de grootste en rijkste club van Nederland, waar het aantrekken van twaalf nieuwe spelers nog allerminst gunstig bijdroeg aan het spel en resultaat.' Tot overmaat van ramp moest Steijn de afgelopen week veel spelers missen vanwege de interlandperiode. Pas donderdag is iedereen terug.

Ajax wacht nu krachtmetingen tegen FC Twente (uit), Olympique Marseille (thuis) en Feyenoord (thuis). Vooral voorin moeten de puzzelstukjes nog in elkaar vallen. 'De intentie van Steijn en Mislintat is om voorin een kwartet te creëren dat door veel positiewisselingen ongrijpbaar wordt voor tegenstanders', schrijft het AD, dat aanvoerders Steven Bergwijn en Steven Berghuis doorgaans twee van die vier plekken ziet invullen.

Verder lijken Jay Gorter, Josip Sutalo en Jorrel Hato zeker van hun plaats. 'Op de overige zes posities ligt de strijd helemaal open. Een valse start in de Europa League en tien punten achterstand in de titelstrijd lijken een serieus scenario, nu Ajax de zaken nog niet op de rit heeft.'