Spelersrapport Feyenoord: enkel voldoendes, voorhoede blinkt uit

Spelersrapport Feyenoord: enkel voldoendes tegen Ajax, voorhoede blinkt uit

24 september 2023 om 16:45
Laatste update: 24 september 2023 om 16:48

Voor het eerst in jaren begon Feyenoord als favoriet aan een Klassieker in de Johan Cruijff Arena. De ploeg van Arne Slot maakte die favorietenrol meer dan waar en dreef de Amsterdamse fans tot wanhoop. Hoewel de wedstrijd niet is uitgespeeld, maakt VoetbalPrimeur een voorlopig rapport op van een volwassen Feyenoord, dat niet eens tot het uiterste hoefde te gaan tot de wedstrijd in minuut 55 definitief gestaakt werd.

Timon Wellenreuther - 6,5: Bij een schot van Berghuis moest Wellenreuther zich strekken. Verder hoefde hij slechts een handjevol keren reddend op te treden. Vorig jaar maakte de Duitser in de Klassieker de 'kampioensredding' na een schot van Mohammed Kudus, nu stond hij niet aan de basis van de overklassing.

Lutsharel Geertruida - 7: Als 'kind van Zuid' weet Geertruida als geen ander wat de Klassieker inhoudt. De rechtsback had de instructies van Slot begrepen: door in balbezit in de as uit te komen, kon hij als vierde middenvelder onder de eerste druk van Ajax uitspelen. Hoewel Forbs, zijn directe tegenstander, de gevaarlijkste man van de Amsterdammers was, hield Geertruida zich goed staande.

Gernot Trauner - 6,5: Als er iets is wat Feyenoord wél heeft en Ajax niet, is het een stabiele defensie. Trauner is daar het gezicht van. Ook in grote wedstrijden geeft de ervaren Oostenrijker geen krimp en doet hij 'gewoon' wat er van hem verlangd wordt. Trauner schakelde Brian Brobbey samen met Hancko uit.

Dávid Hancko - 7: Wat moet het voor het Feyenoord-middenveld heerlijk voetballen zijn in de wetenschap dat Hancko het slot op de deur is. De nog altijd pas 25-jarige verdediger speelt alsof hij al vijftien jaar op het hoogste niveau acteert. Tegen Ajax kwam hij bijna geen moment in de problemen.

Quilindschy Hartman - 8: In zijn eerste Klassieker wilde Hartman té graag en dreigde hij rood te krijgen, waardoor hij nog voor rust naar de kant gehaald werd. Een jaar later heeft de linksback geleerd van zijn druistige optreden van een jaar eerder. Steven Berghuis had niets te vertellen. Hartman is hét gezicht van een Feyenoord-jongen die weet wat de Klassieker betekent.

Mats Wieffer - 6: Wieffer viel niet op en dat is precies wat Feyenoord op zijn positie nodig heeft. De controleur heeft zich hersteld van zijn zwakke begin aan dit seizoen en speelde tegen Ajax een degelijke wedstrijd. Prima, niet meer en niet minder.

Quinten Timber - 7: Aanvankelijk was Timber dit seizoen wisselspeler, inmiddels is hij niet meer weg te denken uit de basiself. Hoewel het bij vlagen nog wat stroperig is, heeft hij absoluut zijn waarde voor Feyenoord. Zijn fraaie assist bij de 0-1 is daar het voorbeeld van.

Calvin Stengs - 6,5: Stengs wist niet zoals tegen Celtic zijn stempel te drukken. Wel is hij als aanjager heel belangrijk voor de ploeg van Slot. Samen met Gimenez maakte hij de Ajax-defensie het leven zuur.

Yankuba Minteh - 7: Als een kind in een snoepwinkel, zo moet Minteh zich gevoeld hebben. Sosa liet hem geregeld vrij, waardoor hij de ruimte kreeg om acties te maken.

Santiago Gimenez - 8,5: Gimenez en Klassiekers: het is een gelukkig huwelijk. Opnieuw was de Mexicaan trefzeker - twee keer zelfs - tegen Ajax. Gimenez speelde zeker niet zijn beste wedstrijd in dienst van Feyenoord, maar wat moet het voor Slot lekker zijn om te kunnen bouwen op de scoringsdrift van de spits.

Igor Paixão - 8: Had bijna een compleet seizoen nodig om te wennen aan het voetbal in Europa, intussen is Paixão helemaal los. In grote wedstrijden laat de Braziliaan zich gelden, en hoe. Nog voor rust gaf hij Ajax al de definitieve nekslag.

Invallers

Arne Slot - 8: Op het moment dat er in de eerste helft een bekertje op het veld lag, riep Slot zijn ploeg naar de kant. Vermoedelijk om een tactische aanpassing te doen, want direct daarna walste Feyenoord over Ajax heen. Onder leiding van Slot beleven de Rotterdammers geweldige weken, met na een 2-0 zege op Celtic de 0-3 in het hol van de leeuw.