AD: Klassieker niet laten uitspelen is serieuze optie

AD: Klassieker niet laten uitspelen is een serieuze optie onder betrokkenen

25 september 2023 om 09:28

Het niet uitspelen van De Klassieker en de 0-3 tussenstand als einduitslag, is zeker een serieuze optie. Dat meldt het Algemeen Dagblad na een rondgang langs betrokkenen. Ook het zoeken van een nieuwe datum voor het restant van Ajax - Feyenoord is echter nog een reële mogelijkheid.

De KNVB wil maandag de knoop doorhakken en heeft drie opties. Daarbij is het geheel overspelen van de wedstrijd het meest onrealistische scenario. Het duel uitspelen is wel een optie, maar dat geldt dus ook voor het aanmerken van de 0-3 tussenstand als einduitslag. Daar dringt Feyenoord op aan, maar Ajax is het daar niet mee eens, werd al duidelijk.

Arne Slot vindt dat er hoe dan ook sprake is van 'enorme competitievervalsing', zei de coach van de Rotterdammers na afloop voor de camera van ESPN. Feyenoord zag kansen om de score verder op te voeren. "Ze hadden donderdag een zware wedstrijd gespeeld", zegt Slot over Ajax. "De vermoeidheid zou een rol gaan spelen, wij speelden op dinsdag en Ajax op donderdag. Dan is er de zware mentale taak om in een volle Arena te spelen met deze stand. Wat er nu ook gebeurt, het is altijd competitievervalsing."

Mocht de KNVB een nieuwe datum willen zoeken, dan wacht er een flinke puzzel. Woensdagavond speelt Ajax immers de inhaalwedstrijd tegen FC Volendam. "Die wedstrijd kunnen ze vast wel uitstellen, maar bij ons heeft Gernot Trauner wel een dag of drie nodig om te herstellen van een wedstrijd. Dat kan dan dus niet", oordeelt Slot.

De oefenmeester voelt er ook weinig voor om het restant pas over weken in te halen. "Later uitspelen? In november is er pas weer een gaatje in ons schema, dat is ook gek. Dat is zo’n lange periode dat er hele andere situaties zijn ontstaan. Lijkt mij niet wenselijk. De KNVB zou er ook voor kunnen kiezen om 0-3 als uitslag in te vullen."

De Klassieker werd zondag na een klein uur definitief gestaakt door scheidsrechter Serdar Gözübüyük, nadat er voor de tweede keer vuurwerk op het veld was gegooid. Door goals van Santiago Gimenez (2) en Igor Paixão stond het 0-3.