Eredivisie-flops: Ajax sterk vertegenwoordigd na blamage, duo van Heerenveen

Eredivisie-flops: Ajax sterk vertegenwoordigd na blamage, duo van Heerenveen

25 september - 11:00
48

De zesde speelronde in de Eredivisie zit er - los van de vermoedelijk nog uit te spelen Klassieker - op, wat betekent dat het tijd is voor de wekelijkse floplijst van VoetbalPrimeur. Het zal niemand verbazen dat Ajax hofleverancier is na het tranendal tegen Feyenoord.

Anton Gaaei (Ajax)
De meest ongelukkige Ajacied in de Klassieker. Gaaei, die zijn wedstrijden tot vorig seizoen in de luwte in Denemarken afwerkte, wist niet wat hem overkwam in de Johan Cruijff Arena. De jonge rechtsback bezweek onder de druk en leidde zowel de openingstreffer van Feyenoord als de 0-2 in. Na iets meer dan een halfuur werd hij door trainer Maurice Steijn uit zijn lijden verlost.

Josip Sutalo (Ajax)
Vrijwel alle Ajax-spelers kunnen in deze lijst, maar Sutalo was zonder twijfel een van de spelers die het meest door het ijs zakte. De Kroatisch international legde alle verantwoordelijkheid bij de pas zeventienjarige Jorrel Hato neer en deed zelf zo goed als niets. Positioneel stond Sutalo telkens verkeerd en dat mag Steijn hem zeker aanrekenen.

Kenneth Taylor (Ajax)
Tegen Olympique Marseille was hij een van de betere Ajax-spelers, in de Klassieker gaf Taylor niet thuis. De Ajax-middenvelder was onzichtbaar en zag de Feyenoord-spelers links en rechts langs hem heenlopen. Dat terwijl het Rotterdamse middenveld niet eens op de toppen van zijn kunnen speelde.

Andries Noppert (sc Heerenveen)
Het is nog niet het seizoen van Noppert, die wel weer bij de voorselectie van Oranje zit. De goalie zag er niet lekker uit bij de 0-1 van Excelsior-aanvaller Couhaib Driouech en moest daarna nog twee keer incasseren. Noppert is het gezicht van het ploeterende Heerenveen.

Mark van der Maarel (FC Utrecht)
Van der Maarel had zijn handen vol aan Bas Dost. Hij verloor zeven van zijn acht persoonlijke duels met de NEC-spits en stond aan de basis van de oorwassing in Nijmegen. Tot overmaat van ramp veroorzaakte Van der Maarel een penalty, waar de 0-3 uit viel.

Borna Sosa (Ajax)
Het is niet dat Ajax' miljoenenaanwinst Sosa niet kan voetballen. Het is wel zo dat de Kroaat niet kan verdedigen of niet wil verdedigen. Tegen Feyenoord liep hij constant uit de organisatie. Niet voor niets wisselde Steijn hem in de rust voor Ajax-jeugdproduct Anass Salah-Eddine.

Syb van Ottele (sc Heerenveen)
Tegen Excelsior beleefde Van Ottele een pijnlijke avond. In de blessuretijd van de eerste helft leverde hij de bal zomaar in bij Driouech. Daar kwam de 0-2 uit voort, waardoor de wedstrijd zo goed als beslist was.

Enzo Cornelisse (Vitesse)
Mede door geklungel van Cornelisse ging Vitesse kopje onder bij Sparta Rotterdam. Na vijf minuten leed de 21-jarige controleur balverlies op het middenveld, waarna de Kasteelclub eruit kon komen. Arno Verschueren maakte dankbaar gebruik van de situatie en tekende voor de enige goal van de wedstrijd.

Relschoppers in de Johan Cruijff Arena
Doelbewust een wedstrijd willen laten staken... Het gaat weliswaar niet om voetballers, maar de hooligans in de Johan Cruijff Arena mogen niet ontbreken in de floplijst. Twee keer werd er met vuurwerk gegooid, waardoor de arbitrage niets anders kon doen dan de Klassieker definitief te staken. Wat er daarna nog in en rondom de Arena gebeurde, is natuurlijk ook schandalig.