Volendam reageert

Volendam-voorzitter Smit genadeloos: 'KNVB buigt als een knipmes voor Feyenoord'

25 september 2023 om 22:11
Laatste update: 25 september 2023 om 22:11

FC Volendam is woest op de KNVB, dat besloten heeft om de Klassieker woensdag uit te laten spelen. Door dat besluit wordt het duel Ajax - FC Volendam, dat aanvankelijk woensdagavond zou worden gespeeld, weer uitgesteld, iets wat voorzitter Jan Smit tot zijn grote verbazing en woede heeft moeten vernemen via het internet. 

Het duel tussen Ajax en Volendam, dat aanvankelijk komende woensdag om 21.00 uur op het programma stond, wordt nu vanwege de Klassieker-problematiek (onder voorbehoud) waarschijnlijk ergens in november afgewerkt. "De algemeen directeur (Dennis te Kloese, red.) en jurist (Joris van Benthem, red.) rijden naar Zeist, Arne Slot rept voor de camera over competitievervalsing en de KNVB buigt als een knipmes", aldus een boze Smit tegenover De Telegraaf

"Laat duidelijk zijn dat ik niks tegen Feyenoord heb", vervolgt Smit, die overweegt net als Ajax juridische stappen te zetten. "Maar dit is een probleem tussen Ajax en Feyenoord. Wij worden er nu met de haren bijgesleept. Ongeveer veertig keer eerder is een duel definitief gestaakt. En telkens werd die wedstrijd op het eerst volgend beschikbare moment in het speelschema ingehaald. Maar nu gelden kennelijk andere wetten. Helaas heeft het er alle schijn van dat bepaalde clubs voor de KNVB belangrijker zijn dan andere."

De Volendam-bestuurder bekruipt het gevoel dat de KNVB eerder aan de wensen van grote clubs wil voldoen, dan dat het oog heeft voor de wat kleinere. "Een voetbalbond hoort er voor al zijn leden te zijn. Maar wij kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat het belang van Feyenoord, dat zelf aangeeft de gestaakte wedstrijd tegen Ajax niet in november te willen uitspelen, zwaarder weegt dan dat van FC Volendam. Wij zullen dit seizoen al alle zeilen moeten bijzetten om zo snel mogelijk een paar plaatsen te stijgen. Denk je dat wij Ajax niet liever treffen als het daar crisis is?"

"Stel je nou eens voor dat het andersom was geweest. Ajax-Volendam was zondag gestaakt en woensdag zou Ajax-Feyenoord op het programma staan", geeft Smit een voorbeeld. "Hoe groot was dan de kans dat de Klassieker zou worden verplaatst? Nul procent. Dus dit is puur de grote club pleasen ten koste van de kleine. Iets waar AZ de KNVB al veel langer van beticht."

KNVB nam geen contact op
Waar Smit ook zeer verbolgen over is, is het feit dat de KNVB geen direct contact opzocht met hem. "Het is toch te gek voor woorden dat we bij geen enkel overleg zijn betrokken en ik zelf contact met hem (Jan Bluyssen, manager competitiezaken, red.) moet opnemen, nadat ik op internet lees dat onze wedstrijd van woensdag is geschrapt? Twee dagen van tevoren! Mensen hebben een kaart gekocht voor het uitvak en het is nog maar de vraag of zij in november ook kunnen. En het interesseert de KNVB geen bal."