Halsema heeft genoeg van F-Side: 'Ajax moet netten ophangen en vakken leeghouden'

Halsema is klaar met F-Side: 'Ajax moet netten ophangen en vakken leeghouden'

25 september 2023 om 22:10
Laatste update: 25 september 2023 om 22:12

Femke Halsema vindt dat Ajax keihard moet optreden na de ongeregeldheden tijdens en rondom De Klassieker. De burgemeester van Amsterdam wil dat er netten opgehangen worden in de Johan Cruijff Arena, terwijl ze ook van mening is dat bepaalde vakken leeg moeten blijven.

Het verhaal is bekend: zondag lieten de Ajax-fans zich van hun slechtste kant zien, door De Klassieker doelbewust te laten staken en daarna stennis te schoppen rondom de Johan Cruijff Arena. Een dag na de wedstrijd geeft Halsema bij Nieuwsuur een duidelijk signaal af. "Ajax zal er bij de komende wedstrijden voor moeten zorgen dat er één-op-één wordt gefouilleerd. Ik vind ook dat er netten opgehangen moeten worden bij de F-Side. Dit kan namelijk gewoon niet meer."

"Het is zó beschamend wat er gisteren (zondag, red.) allemaal is gebeurd", gaat een zichtbaar gefrustreerde Halsema verder. "Als je ziet: er zaten 52 duizend mensen in het stadion, waarvan een klein deel zich heeft misdragen. Het overgrote deel van al die Ajax-fans heeft zijn kaartje gekocht, heeft natuurlijk de smoor erin omdat het niet goed gaat, maar wil gewoon de wedstrijd zien. Dat zo'n groep het verpest, dat moet gewoon klaar zijn."

Halsema wil zelfs zien dat de F-Side leeg blijft als Ajax speelt. "Naast één-op-één fouilleren en netten ophangen moeten er ook stadionverboden uitgedeeld worden, desnoods levenslang. Desnoods kan ik dat afdwingen. Wat ik ook vind dat moet gebeuren, al moet de club dat in de eerste instantie doen, is het leeghouden van vakken. Als er zó veel wangedrag is, bij één groep hooligans... Dat is niet voor het eerst."