Van Praag: 'Vuurwerk in stadions moet strafrechtelijk vergrijp worden'

'Vuurwerk in stadions moet strafrechtelijk vergrijp worden in Nederland'

26 september 2023 om 14:53
Laatste update: 26 september 2023 om 15:12

Michael van Praag is van mening dat het meenemen van vuurwerk naar stadions een strafrechtelijk vergrijp moet worden. De adviseur van de Stadion en Veiligheidscommissie van de UEFA wil in Nederland dezelfde regels als in Engeland doorvoeren.

Volgens Van Praag zullen dit soort incidenten niet meer voorkomen als er een bordje op het veld staat, waarop te lezen is dat je bij het betreden van het veld of het afsteken van vuurwerk een stadionverbod krijgt én een hoge geldboete. "In Engeland is het meenemen van vuurwerk in stadions een strafrechtelijk vergrijp. De Nederlandse politiek, met de VVD voorop, wil daar geen wetten voor maken. Maar dat moet je wel doen!"

VVD-Tweede Kamerlid Ingrid Michon zat tegenover Van Praag aan tafel. "Er wordt per keer bekeken of het echt tot een zaak leidt. Maar er zijn mensen ook strafrechtelijk vervolgd voor het gooien van vuurwerk in een stadion."

Van Praag reageerde: "In Engeland wordt iederéén vervolgd die dat doet. Dus wat is het gevolg? Er is geen vuurwerk meer in de stadions. De mensen nemen het niet meer mee."