Russische talenten mogen weer Europees voetballen

Versoepeling van UEFA: Russische jeugdteams toegestaan in Europese competities

26 september 2023 om 20:28
Laatste update: 27 september 2023 om 00:46

De UEFA wil Russische talenten niet langer uitsluiten van Europees voetbal vanwege de huidige oorlog in Oekraïne. Zodoende worden Rusland Onder-17 en de Onder-17-teams van Russische clubs weer toegelaten tot Europese competities. 

Afgelopen seizoen mocht geen enkel team uit Rusland deelnemen aan een competitie die georganiseerd werd door de UEFA of de FIFA. Die sanctie kwam voort uit de Russische inval in Oekraïne. De straf gold voor alle leeftijdscategorieën. 

Voor jonge spelers en speelsters wordt nu een uitzondering gemaakt. Dat heeft de Europese voetbalbond bevestigd. "Kinderen moeten niet gestraft worden en het voetbal moet nooit stoppen met het geven van hoop", aldus Aleksander Ceferin, de president van de UEFA

Er is nog wel een aantal mitsen en maren verbonden aan de versoepeling van de sanctie. Het Russische volkslied zal niet klinken tijdens wedstrijden. Ook zal de Russische vlag niet zichtbaar zijn en zal er geen bal rollen op Russische bodem. Tevens benadrukt de UEFA dat dit geen startschot zal zijn voor verdere versoepelingen.