Opbrengst Oranje-shirts niet bij Qatarase arbeidsmigranten gekomen

Opbrengst geveilde Oranje-shirts niet bij Qatarese arbeidsmigranten terechtgekomen

27 september 2023 om 09:10
Laatste update: 27 september 2023 om 11:08

De 380.000 euro die de veiling van de WK-shirts van Oranje heeft opgebracht, is niet bij de Qatarese arbeidsmigranten terechtgekomen. Dat komt naar voren uit onderzoek van RTL Nieuws. Daarnaast is van het totale bedrag 'slechts' 228.976 euro over, omdat volgens de KNVB de kosten van het organiseren van de veiling van het bedrag zijn afgetrokken. 

Ook die geldsom is echter nooit terechtgekomen bij de Qatarese arbeidsgmigranten, voor wie de actie in het leven werd geroepen. De KNVB werkte bij het organiseren van de veiling samen met MatchWornShirt. Dat bedrijf maakt op zijn beurt dan weer het ingezamelde bedrag over aan mondiaal FNV, een bedrijf dat verantwoordelijkheid draagt voor het zoeken van een geschikt project in Qatar, maar daar tot dusver nog niet in is geslaagd. 

Tijmen Zonderwijk, directeur van MWS, laat tegenover RTL Nieuws weten dat het logisch is dat een dergelijke actie ook geld kost. "Wij zijn een bedrijf. Mijn mensen moeten ook worden betaald. Daarnaast hebben we kosten gemaakt." RTL weet dat twee medewerkers in Qatar aanwezig waren om de veilig in goede banen te leiden. Ook de kosten die daardoor zijn gemaakt, waaronder ongeveer 800 euro per nacht aan hotelkosten. In totaal gaat het om 150.000 euro.

De KNVB, die met de actie een steentje bij hoopte te kunnen dragen aan de mensenrechtensituatie in Qatar, stelt dat tegenover RTL dat er verkeerd is gecommuniceerd over de hoogte van het bedrag. "We hadden moeten zeggen dat we het netto bedrag volledig zouden overmaken", aldus Jaap Paulsen, hoofd persvoorlichting van de Nederlandse voetbalbond, dat het bedrag niet opnieuw gaat aanvullen tot de eerder toegezegde 380.000 euro. "Van de shirtveiling is geen cent naar de KNVB gegaan, ook al heeft dit ons veel tijd en geld gekost."