Volgende slachtoffer bij Ajax: rvc-voorzitter Pier Eringa treedt terug uit functie

Volgende slachtoffer bij Ajax: rvc-voorzitter Pier Eringa treedt terug uit functie

27 september 2023 om 13:18
Laatste update: 27 september 2023 om 13:32

Ajax heeft vlak voor het restant van de Klassieker bekend gemaakt dat Pier Eringa terug treedt uit zijn functie als voorzitter van de raad van commissarissen. De bestuurder lag al langere tijd onder vuur, vanwege zijn keuze voor onder andere technisch directeur Sven Mislintat.

"Juist als het niet goed gaat vind ik dat je er moet staan als toezichthouder. Maar ik ben niet doof voor de kritiek en niet blind voor de situatie waar Ajax zich nu in bevindt", vertelt Eringa over zijn keuze in een statement op de clubwebsite van Ajax. "Ik heb me hard ingezet voor de club. Ik blijf Ajax als fan volgen en wens dat de sportieve prestaties snel weer op het bij Ajax gewenste niveau komen."

Voor de fanatieke aanhang van Ajax, de F-Side, zal het vertrek van Eringa op tevredenheid kunnen rekenen. De raad van commissarissen en specifiek Eringa als voorzitter, waren de laatste weken het mikpunt van kritiek. Volgens de fanatieke aanhang is de rvc het meest schuldig aan de crisis bij Ajax. De F-Side richtte zich tijdens de Klassieker van zondag dan ook op de rvc met spanddoeken en liederen.

Eringa treedt niet alleen terug als voorzitter, maar ook als lid van de raad van commissarissen. Hij zal zijn werkzaamheden per direct overdragen en vanaf 2 oktober treedt hij formeel uit dienst. Eringa werd op 14 maart van dit jaar aangewezen als de nieuwe voorzitter van de rvc bij Ajax. 

Reactie F-Side
De F-Side heeft inmiddels in een reactie laten weten dat ze verguld zijn met het vertrek van Eringa. Door middel van een lijstje waarin ze de namen afvinken, laten ze nu weten dat twee van de zes namen vertrokken zijn. Als het aan de F-Side ligt moeten ook rvc-leden Georgette Schlick en Annette Mosman, Chief Sports Officer Maurits Hendriks en interim-directeur Jan van Halst nog vertrekken.